Ordförande. Gunnar Lindgren (S), ordförande i kyrkorådet, pekar på att församlingen har ett stort arbete framför sig, bland annat med renoveringsfrågor. Foto: Anders Björklund

S och MP tar över styret av kyrkan i Hässelby

Hässelby församling har fått en ny kyrkopolitisk majoritet. Men efter senaste kyrkofullmäktige känner sig oppostionspolitiker överkörda.

  • Publicerad 05:15, 12 dec 2021

S som är överlägset störst med 11 stolar i fullmäktige fick stöd av vågmästaren Miljöpartiet i Svenska Kyrkan (MPSK) som har en stol i fullmäktige. Tillsammans bildar de en ny majoritet.

– Mina åsikter om behovet av att höja kyrkoavgiften och att jobba med utgångspunkt om att behålla församlingshemmet tills vidare råkade sammanfalla med S åsikter, förklarar Gunilla Almén (MPSK).

Kallas odemokratiskt

Men allt är inte frid och fröjd. Samtliga oppositionsgrupper ställde sig vid senaste fullmäktige bakom en skrivelse och kallar tillsättandet av ordförandeposterna i kyrkorådet och fullmäktige för "odemokratiskt".

S och MPSK tog presidieposterna som ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande i kyrkofullmäktige och kyrkorådet. MPSK:s Gunilla Almén får den nya posten andre vice ordförande i kyrkorådet.

– Miljöpartiet gick framåt i valet. Vi tyckte detta var en bra ordning, säger Gunnar Lindgren (S), ny ordförande i kyrkorådet.

En utblick mot Vällingby, Spånga och Bromma församling visar att grupper i opposition brukar få presidieposter.

– Det är det vanliga enligt min erfarenhet. Det är ett sätt hämta in synpunkter från opposition när förslagen bereds inför beslut. På så sätt kan man undvika motförslag och avslagsyrkanden på själva mötena, säger Jan-Åke Engfors, kanslisekreterare på Stockholms stift.

Försvarar beslut

De gångna fyra åren har den styrande borgerliga koalitionen haft ordförandeposten i kyrkorådet, medan S fick posten som ordförande i kyrkofullmäktige. Övriga poster tillsatte de borgerliga.

– Nu har de lagt rabarber på rubb och stubb. Det är S-dominans och mindre insyn för oppositionen, säger Joel Gren från Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

Gunnar Lindgren försvarar beslutet.

– Det finns inget i demokratin som säger vem som ska ha vilken post. Man kan göra olika. Av nio platser i kyrkorådet har oppositionen fått fyra platser, dessutom extra ersättarplatser. De har alla möjligheter till insyn och diskussion, och vi har revisorer som kontrollerar att saker sker rätt. Det känns som att de är ute efter en titel, säger Lindgren.

Opposition. Joel Gren är tidigare vice ordförande i kyrkofullmäktige. Han och övriga oppostionsgrupper är kritiska till S dominans. Foto: Privat

Resultatet efter valet:

Socialdemokraterna: 11 platser (9)

Miljöpartiet i Svenska kyrkan: 2 (1)

Borgerligt alternativ: 3 (4)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 2 (2)

Centerpartiet: 2 (3)

Fria liberaler i Svenska kyrkan: 2 (2)

Sverigedemokraterna: 2 (3)

Frimodig kyrka: 1 (1)

Antal mandat tidigare mandatperiod inom parentes.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Svenska kyrkan (MPSK) har tillsammans 13 stolar av 25 i kyrkofullmäktige. Dock är en stol för både MPSK och Centerpartiet tom i brist på kyrkopolitiker.

Visa merVisa mindre