Paviljongen som mögeldrabbade lågstadieskolan Björnbodaskolan i Vinsta är i stort behov av är på plats tidigast till höstterminen 2025.

Det betyder att eleverna måste äta lunchen i idrottshallen i minst 1,5 år till och att skolan under lika lång tid stängs ute från sin idrottshall.

Lågstadieskolan Björnbodaskolan i Vinsta-Kälvesta.

Lågstadieskolan Björnbodaskolan i Vinsta-Kälvesta.

Filip Magnusson

– Att tempot att lösa frågan är så här långsamt, att det tar sådan tid, gör oss föräldrar uppgivna, besvikna, irriterade, men också chockade. Det känns som ett misslyckande från staden som konstant bara fortsätter, säger mamman Jill Jönsson från skolrådet.

Dragits med luftproblem

Skolan är i dag en ren lågstadieenhet med cirka 400 elever.

De senaste åren har skolan dragits med problem med mögel, fukt och dålig innemiljö som gjort att lokaler behövt stängas omedelbart.

Det dröjer till tidigast 2031 innan skolan evakueras till Jacobiskolan i Vällingby, och en helt ny Björnbodaskolan ser ut att kunna vara byggd tidigast 2033.

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Klara B Orreteg

– Jag förstår den förtvivlade situationen för barnen, föräldrarna och lärarna. Lokalfrågan har inte varit okänd för tidigare politiska majoriteter, men man har sopat problemen under mattan, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) nu. – Jag hade såklart hellre sett att en lösning funnits på plats för länge, länge sedan.

Oppositionsborgarråd Andrea Hedin (M) har poängterat att ni haft tio sammanträden i utbildningsnämnden på er att beställa en matsalspaviljong sedan de mögeldrabbade lokalerna stängde i maj 2023, och M vill att nya skolbygget flyttas fram i tiden?

– Upphandlingsregler gör att detta tar den tid det tar. Jag beklagar, men det är inget vi kan runda. Och även om vi hade beställt skolan i dag så tar det fem till sju år innan den är på plats.

Såväl föräldrar och rektorn som Andrea Hedin befarar att barnfamiljer kan vara på väg att välja bort skolan och detta bostadsområde i Vinsta-Kälvesta på grund av lokalfrågan. Delar du rädslan?

– I området finns ingen annan skola som täcker upp för närhetsprincipen. Därför är det otroligt viktigt att vi hittar långsiktiga lösningar för Björnboda och inte hänvisar till andra skolor, säger Bjuggren.

Oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M).

Oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M).

Moderaterna/Stockholms stad

Anledning till självkritik

Andrea Hedin medger att det kan finnas anledning till självkritik hos "alla partier under tidigare mandatperioder", givet hur situationen ser ut i dag.

– Men faktum kvarstår att det tagit Bjuggren närmare ett år att fatta beslut om att beställa en ny paviljong, säger Andrea Hedin.

– Dessutom har tidsplanen för en ny skola försenats med ytterligare fyra år sedan förra våren. Det kan inte lastas andra än den S-ledda majoriteten.