Rörigt. Elsparkcyklar parkerade på cykelbanan vid Strandvägen. Foto: Pekka Pääkkö

S-kravet: Ta bort hälften av elsparkcyklarna i Stockholm

23 000 elsparkcyklar rullar på Stockholms gator. Bara hälften bör få vara kvar, anser Socialdemokraterna. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) skulle helst se ännu färre.

  • Publicerad 05:00, 15 sep 2021

Den 26 augusti beslöt trafiknämnden i Stockholms stad att företagen måste söka tillstånd för att hyra ut sina elsparkcyklar. Ett bra beslut som borde ha fattats långt tidigare, anser den socialdemokratiska oppositionen.

Nu vill partiet att det också blir ett tak för antalet tillåtna elsparkcyklar.

– Om vi beslutar om ett tak kan det kontrolleras när vi beviljar tillstånd, precis som all annan tillståndsgivning. Ett mycket enkelt och effektivt sätt att begränsa antalet, säger oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) i ett pressmeddelande.

I dag rullar cirka 23 000 elsparkcyklar på stadens gator. Socialdemokraterna vill se en halvering, till 11 500 fordon.

Trafikkontoret utreder

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) betonar att trafiknämndens beslut gör det möjligt att "sätta något typ av tak", precis som Socialdemokraterna efterfrågar. Däremot vill han inte ange någon siffra.

– Trafikkontoret utreder just nu vilka nivåer som är rimliga och jag vill inte föregå det. Men min bedömning är att vi skulle behöva mer än halvering, i alla fall i innerstaden, säger han.

Prövade praxis

Daniel Helldén tillbakavisar Socialdemokraternas kritik om att beslutet om tillståndskrav har dröjt. Det grönblå styret bad regeringen om ny lagstiftning för att möjliggöra en reglering redan 2019. Slutrapporten kom i mars 2021, med beskedet att någon ny lag inte var nödvändig utan att man skulle pröva praxis.

– Så fort vi fick utredningen satte vi oss ner och arbetade fram det beslut som togs i trafiknämnden i augusti, säger Daniel Helldén.

Kommunfullmäktige väntas klubba beslutet i oktober. Det börjar sedan gälla från årsskiftet.

Snabb ökning av antalet elsparkcyklar

2019 fanns 8 500 elsparkcyklar i Stockholms stad.

2020 hade antalet ökat till 16 500.

2021 är siffran 22 900.

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre