Öppnar för åk. Socialdemokraterna tycker att stockholmarnas isar ska öppnas trots coronasmittan. Foto: Andreas Enbuske & Lieselotte van der Meijs

S-kravet: Öppna för vinteridrott nu

Stockholmare har rasat över att staden stoppar vintersportare. Nu kräver Socialdemokraterna att staden ändrar sig och öppnar för skid- och skridskoåkning ute.

  • Publicerad 17:02, 13 jan 2021

Det var strax innan jul som staden stängde ner alla skridskobanor och andra idrottsanläggningar utomhus fram till den 24 januari.

Beslutet innebär också att staden inte gör några skidspår eller plogar sjöisbanor trots att snön och vinterkylan har kommit.

Mer snö väntas – men inga skidspår

Nu kräver Socialdemokraterna i Stockholm att det här beslutet rivs upp och att staden öppnar för skid- och skridskoåkning ute redan nu.

– Folkhälsomyndigheten har varit tydlig med att det är viktigt att barn kan fortsätta idrotta ute. Givet situationen måste det vara bättre att man kan göra det i sitt närområde än att man reser till andra platser i regionen för att kunna göra det, säger oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

C: Pågår dialog

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) har i DN sagt att stadens beslut tagits på inrådan av smittskyddsläkaren i Stockholm och hänvisat till regeringens skärpta rekommendationer.

Men Emilia Bjuggren anser att det går att motionera på ett smittsäkert sätt utomhus.

– Det är jätteviktigt att vi håller smittspridningen nere. Öppnar man isbanorna så ska vi så klart ställa höga krav på att stockholmarna håller avstånd. Med tydlig information så tror jag att utomhusidrotten kan fortsätta, säger hon.

Mitt i har sökt Karin Ernlund. Hennes pressekreterare uppger att det under en längre tid har pågått en dialog med Smittskydd Stockholm, länsstyrelsen och andra kommuner i regionen och att idrottsborgarrådet återkommer så fort det finns ett besked.