Nu är det klart. Det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem sålde den 3 juni 101 hyreslägenheter på Kungssätravägen i Sätra till de boende.

Boende i bostadsrättsföreningen Bysätra 1 fick köpa sina hyreslägenheter för 20 000 kronor per kvadratmeter vilket är endast hälften av gängse marknadspris för den som letar bostadsrätt i området.

Enligt Hans Flink på Mäklarstatistik är medelpriset 2021 40 900 kronor per kvadratmeter i Sätra, året innan var det 39 000. Det lägsta priset har legat runt 31 500 kronor per kvadratmeter och det hösta på 52 800.

Tomma lägenheter

I föreningen finns även tio tomma lägenheter som nu kan säljas till marknadspris av föreningen.

Boende hos Stockholmshem på Äspholmvägen i Skärholmens centrum vill också ombilda sina hyresrätter. Deras förening som heter Harholmen 3 har fått ett pris på 19 100 kronor per kvadratmeter.

Där är skillnaden mot gängse marknadspris ännu större. Där har snittpriset 2021 legat runt 59 000 kronor per kvadratmeter. Det lägsta priset runt 44 700 och det högsta på 68 100 kronor per kvadratmeter.

I fastigheten finns dessutom 34 lediga lägenheter som har hållits tomma i väntan på ombildningen och som om fastigheten ombildas kan säljas till marknadspris av föreningen.

Moderata bostadsborgarrådet nöjd

Den blågröna majoriteten i stadshuset och bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) har hävdat att hyreslägenheter i allmännyttan som ombildas ska säljas till marknadspris.

Tycker du att det här är ett marknadspris?

– Ja, ombildningar när boende köper en hel fastighet omöjliggör en öppen budgivning. Det är olika sorters försäljningar. Vi har haft oberoende värderare som tittat på fastighetens skick och den i Sätra är inte stambytt.

I Sätra är priset hälften av marknadspris, i Skärholmen en tredjedel.

Allmännyttan ägs ju indirekt av stockholmarna. Tycker du att den här prissättningen är ett bra sätt att tillvarata deras intressen?

– Det är marknadspris, utifrån den professionella värdering som gjorts när man säljer hela fastigheter. Vi får in intäkter som innebär att vi kan finansiera ytterligare bostäder, säger Dennis Wedin.

Någon gräns för vilket lägstapris staden kan sälja för vill han inte uppge.

Oppositionen kritisk

Men oppositionen är kritisk.

– Det här är ju galenskap. Vi har en bostadsmarknad i Stockholm som absolut inte fungerar det fattas hyresrätter med rimliga hyror och så rear de ut lägenheter, säger oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) och fortsätter:

– De försämrar en redan dålig hyresmarknad och försvårar för människor som ska flytta hemifrån, separera eller flytta ihop. De här är ju för alltid borta från Stockholms bostadsmarknad. Och ingen annan fastighetsägare skulle ju sälja sina lägenheter till ett sådant underpris, det här handlar bara om att de inte vill ha några hyresrätter i allmännyttan.

Torun Boucher är gruppledare för Vänsterpartiet i stadshuset.

– Att hyresrätterna säljs till underpris är såklart ett problem. Men det största problemet är att billiga hyresrätter försvinner och istället bygger man dyra hyresrätter. Det är ju inte så att vi har brist på bostadsrätter, tvärtom. Har man den här omtalade betalningsviljan så kan man köpa en bostadsrätt i Stockholm. Däremot är det jättesvårt att få en hyresrätt med rimlig hyra.

– Om vi säljer all allmännytta försvinner också våra möjligheter att styra bostadspolitiken i Stockholm, säger hon.

Artikeln är uppdaterad 210623.