Det var i december som alla vårdnadshavare på Runbackaskolan i Viby fick besked från skolan om samarbetet med DIF Skol IF, som startades av Djurgårdens IF 2020.

Nu har en Vibypappan Christian Carlberg gjort en anmälan mot utbildningsnämnden i Sollentuna. Han menar att arrangemanget strider mot regeringsformens bestämmelse om opartiskhet.

– Jag reagerade spontant på det här. Jag tycker att det är märkligt att en kommunal skola tar ställning i en så pass känslig fråga, säger Cristian Carlberg om sin JO-anmälan.

Bestämmelsen reglerar bland annat på vilket sätt politiska partier kan tillåtas att närvara i skolans miljöer. Christian Carlberg tycker att samma resonemang borde kunna föras även när det gäller idrottsföreningar.

Extra starkt vänder han sig mot att satsningen bidrar till en indirekt medlemsvärvning, ”vilket naturligtvis är till fördel för DIF medlemsantalsmässigt”.

Det är visserligen frivilligt att delta, men Cristian Carlberg framhåller att aktiviteterna kommer att ske i skolans lokaler eller på skolgården och i tid i nära samband med skolan. ”Barnen vill göra som sina kompisar och grupptrycket är starkt i skolan”, skriver han i sin anmälan.

Vidare förklarar Cristian Carlberg att klubbtillhörighet för många engagerade är ”lika viktig som religion eller politik” då den är gemenskaps- och identitetsskapande. För de många barn som redan har valt klubb och hejar på ett annat lag – Hammarby eller AIK – blir arrangemanget ”väldigt problematiskt” och exkluderande, menar han.

"Får ökad personaltäthet"

Runbackaskolans rektor Cecilia Haglund känner inte till JO-anmälan när Mitt i ringer upp. Hon förklarar att skolan ”inte har valt förening” utan att det var DIF Skol IF som ”fanns att få”.

– Vi får en ökad personaltäthet och barnen behöver inte vara med i föreningen för att vara med på aktiviteter som sker inom skoltid, säger hon.

Men före och efter skolan är det ett krav?

– Ja, för då är det Djurgårdens personal som har ansvaret.

Cristian Carlberg har pratat med några andra föräldrar och de flesta av dem ser inte ”kollektivanslutningen” i DIF som något större problem.

– De tycker att ”ja, men barnen får ju röra på sig”. Det vill jag också, jag har verkat inom föreningslivet hela mitt liv, men jag har valt att sätta mina barn i kommunal skola för att den ska vara fri från påverkan, säger han.