"Från den 1 april 2024 kommer Lidaskolans idrottshall inte längre finnas tillgänglig för uthyrning. Detta efter att ett beslut om att hallen skall rivas har fattats".

Så stod det i ett mejl från kultur- och fritidsförvaltningen som gick ut till föreningar. Men något beslut om att hallen faktiskt ska rivas har inte tagits ännu.

– Det var ett misstag där det gick ut fel information om rivning, säger Niclas Lindberg, kommunens idrotts- och friluftschef.

Däremot har förvaltningen beslutat att man från 1 april inte längre kommer att nyttja hallen och lokalförsörjningen ska påbörja en utredning om vad som ska hända med hallen.

Namninsamling

Föräldern Frida Hazard har startat en namninsamling för att rädda hallen som har 413 underskrifter än så länge.

– Jag fick en plötslig bestörtning och besvikelse. Jag tyckte inte att det fanns tillräckligt med information om varför den ska rivas. Det skulle bli en stor förlust för inte bara närmsta området utan hela Tungelsta, säger hon.

 Frida Hazard har startat en namninsamling för att rädda Lidahallen.

Frida Hazard har startat en namninsamling för att rädda Lidahallen.

Privat

Hon bokar hallen för aktiviteter för sina barn och hennes sons friskola använder den för skolgymnastik.

– De är glada och springer runt och det är verkligen en konstrast mot att sitta hemma. Det är de små barnen som drabbas av det här, säger Frida Hazard.

Hon menar att en eventuell rivning kan leda till högre tryck på andra hallar i området.

Barngymnastik

Tungelsta IF har bland annat barngymnastik i hallen. Från april får de flytta verksamheten till Tungelsta skola.

– Vi vet inte hur vi ska göra till hösten. Kommunen hänvisar till hallar i Västerhaninge men det rör sig om små barn och ofta tider direkt efter skolan. Då måste föräldrar hinna hem för att skjutsa från Tungelsta, säger ordförande Therese Branevig.

Hon undrar varför hallen inte kan rustas upp.

– Haninge profilerar sig som en idrottskommun men vi har problem med träningstider. Föreningens syn är att när barnen är i aktivitet så är de inte ute och hänger på kvällen. Tittar man på kriminaliteten i Haninge så är en rivning tvärtemot vad som behövs här.

 Therese Branevig, ordförande i Tungelsta IF ser att det kommer bli svårare för föräldrar i föreningen att hinna ta sina barn till träningen om den flyttas till Västerhaninge.

Therese Branevig, ordförande i Tungelsta IF ser att det kommer bli svårare för föräldrar i föreningen att hinna ta sina barn till träningen om den flyttas till Västerhaninge.

Privat

Enligt Niclas Lindberg bokas hallen för lite för att kommunen ska fortsätta använda den.

– Det är en viktig del av vår verksamhet att vi använder våra resurser på bästa sätt så att så många barn och unga som möjligt kan idrotta. Vi kan erbjuda platser i andra hallar och då såg vi inte anledning att fortsätta lägga pengar på hallen.

Hallen kostar kommunen 1,1 miljoner kronor per år och av totalt 3 700 bokningsbara timmar hyr de ut drygt 165 timmar till idrottsföreningar.

– Den största bokningskategorin är privatbokningar. Den är nästan dubbelt så stor som antalet bokningar föreningar gör. Vår primära uppgift är att se till att barn- och ungdomsidrotten får plats.