Skolan var aldrig något för Ronja. Särskilt inte högstadiet.

– Det är en väldigt osäker ålder. Jag har alltid varit lite egen och haft många bollar i luften, så det var kanske inte helt lätt att passa in, berättar Ronja.

Vi träffas hemma i mammas radhus i centrala Upplands Väsby. Vintern har kopplat ett krispigt grepp och Ronja lutar sig tillbaka i soffan och berättar hur allt började.

– Jag har alltid varit lång och klumpig, så sport var inte min grej. När jag var 16 bestämde jag mig i stället för att börja styrketräna.

En gång Väsbybo, alltid Väsbybo kanske även stämmer på Ronja Bergström, 22. "Här finns det mesta, inte minst familj och vänner."

En gång Väsbybo, alltid Väsbybo kanske även stämmer på Ronja Bergström, 22. "Här finns det mesta, inte minst familj och vänner."

Mikael Andersson

Pappa Jörgen, även bekant som tv-kändisen Taurus från "Gladiatorerna", tog med henne till gymmet.

– Där kände jag mig hemma. Jag hittade nya vänner och en trygghet.

Efter några hopp mellan gymnasieskolor landade hon på Arlandagymnasiet och tog studenten från samhällsprogrammet.

– Då var mamma och pappa stolta. De hade nog inte trott att jag skulle få studentmössan, säger hon och skrattar.

Nya mål

Men träningen var fortsatt i fokus och redan som 17-åring var hon färdigutbildad personlig tränare. Och förra hösten sattes ett nytt mål: att tävla i bikini fitness.

– Jag har alltid haft svårt att gå upp i vikt. Jag ville se hur långt jag kunde pusha mig själv i att bygga muskler och tappa fett.

Vägen dit gick via ett noga utformat program med fem mål mat om dagen, fem träningar i veckan och ett långsiktigt tänk.

– Kroppen ska samarbeta och därför måste man lyssna på den. Är man helt slut en dag, hoppa över träningen. Men ät vad du vill, bara du grundar med näringsrik mat.

I september var det så dags att göra debut i tävlingsvärlden: European championship i spanska Alicante – där hon överraskande knep bronspengen.

– Första tävlingen och en tredjeplats. Jag kunde inte fatta att det var sant!

Ronja Bergström från Upplands Väsby vann SM bikini fitness i sin längdklass – i andra tävlingen någonsin.

Ronja Bergström från Upplands Väsby vann SM bikini fitness i sin längdklass – i andra tävlingen någonsin.

Matilda Jansson

Månaden före tävlingen "tömmer man sig på det mesta" och kör lägre vikter för att inte gå sönder. Sista veckan blev det kolhydratladdning.

– Jag tryckte i mig ris, riskakor och honung för att musklerna skulle svälla ut. Jag drack 5–7 liter om dagen för att sedan dra ur vätskan sista dygnet. Det låter kanske extremt, och det är det så klart.

Ronja Bergström, 22,

Ronja Bergström, 22,

Mikael Andersson

Poserar för domare

I tävlingen går man upp på scenen i bikini och poserar för domarna.

– Fitnesstävlingen är som en cirkus. Killarna ska vara maskulina och pumpade, tjejerna feminina. Alla står där bakom i bikini, halvnakna och spraytannade. Men det ligger mycket arbete och disciplin bakom. Tyvärr även ätstörningar och tjejer som tappar mensen.

Hon är medveten om kritiken mot extremsporter som bikini fitness – att det kan bidra till en orealistisk idealbild och kroppshets.

– Många i branschen har kamouflerade ätstörningar. Relationen till maten i sporten är inte helt sund. Många har tonade kroppar, men mår dåligt inombords.

Trea i första tävlingen i bikini fitness – som dessutom var de europeiska mästerskapen. Väsbytjejen Ronja Bergströms satsning har slagit väl ut.

Trea i första tävlingen i bikini fitness – som dessutom var de europeiska mästerskapen. Väsbytjejen Ronja Bergströms satsning har slagit väl ut.

Jonathan Moriau

Ronja vill inte bidra till kroppshets.

– Jag är jättenoga med vad jag lägger upp på sociala medier. Mitt ansvar gentemot unga tjejer är stort. Mitt motto är stark inifrån och ut – bättre självförtroende utan extrema dieter. Många tänker äpple och måttband, men man kan äta allt. Det gäller bara att grunda med näringsrik mat.

Vad gör du om tio år?

– Driver eget gym och föreläser på skolor om kost och träning. Jag älskar människor och att få folk att må bra. Det passar mig perfekt.

På väggen hänger foton på Ronja, brorsan Casper och mamma Cissi till häst. Och längst upp tronar skylten "Queen of fucking everything".

Är det du?

– Nej, den titeln har mamma, säger Ronja och ler.