Enköping

Socialdemokraterna firar i år första maj under parollen ”För hela Sverige”. Partiet ska i Enköping som vanligt samlas på Stora Torget kl. 10.00 för att skriva plakat och förbereda inför marschen genom staden.

Demonstrationståget startar 11.00 från torget och går via Torggatan/Kyrkogatan/Tullgatan/Drottninggatan/Skolparken.

EU-politiker på plats

I skolparken är huvudtalare Evin Incir, Socialdemokratisk EU-parlamentariker. Evin Incir är uppvuxen i Göteborg och är inte särskilt känd bland allmänheten eftersom EU-frågor inte bevakas så mycket i svenska massmedier. Evin Incir är av kurdiskt ursprung och har på senare tid varit kritisk mot att den svenska regeringen inte varit tydlig nog mot Turkiet när det gäller kurdernas rättigheter.

Övriga talare är Benjamin Thisner, ordförande för SSU i Enköping, Rickard Englund, Målarnas fackförbund, Jesper Englundh, oppositionsråd i Enköpings kommun, och Helena Proos, oppositionsråd i region Uppsala.

Helena Proos, Socialdemokrat och oppositionsråd i region Uppsala.

Helena Proos, Socialdemokrat och oppositionsråd i region Uppsala.

region Uppsala

– Jag älskar 1 maj, jag älskar känslan av att vara en del av att arbetare i hela världen höjer sina röster och visar att tillsammans är vi så starka, meddelar Helena Proos.

Helena Proos har i skrivande stund inte bestämt vad hennes tal ska handla om. Det har däremot partikamraten Jesper Englundh.

– Jag ska prata om de orättvisa besparingsförslagen som lagts fram av kommunens högermajoritet. Att minska på familjernas försörjningsstöd, sälja pepparrotsbadet och kraftigt höja föreningarnas avgifter är aldrig okej för oss socialdemokrater, meddelar han.

Jesper Englundh ser också fram emot dagen.

– Solen skiner alltid på första maj! Det är en fin dag där vi samlas tillsammans och pratar om hur vi kan göra Enköping och Sverige ännu bättre! Jag längtar efter att få demonstrera för ett mer jämlikt samhälle, meddelar Jesper Englundh.

Även Vänsterpartiet kommer att fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag i Enköping. Vänsterpartiet samlas vid ”Spanska trappan”, det vill säga där Rådhusgatan går ihop med Kungsgatan, klockan 11.30 och tågar sedan ned till Drömparken kl 11.45.

Vänsterpartiets talare är Neil Ormerod, oppositionsråd i region Uppsala och Sverker Scheutz, ledamot i kommunstyrelsen.

– Det ska bli kort och kommer att handla om det internationella läget, dyr­tiden vi nu har, kommunens aktuella sparbeting, friskolor, vård och omsorg och solidaritet lokalt, nationellt och internationellt, meddelar Sverker Scheutz om sitt tal.

Neil Ormerod ska tala om sjukvården och dess personal, kollektivtrafik, och att han framför allt ser 1 maj som demokratins dag.

– Det är fantastiskt att tänka på att det finns människor över hela världen som demonstrerar på samma dag för en bättre framtid, meddelar Neil Ormerod.

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kommer också att bjuda på musik och fika.