Det första vi möts av när dörrarna till Orionteatern slås upp är en följd av "aaaaah" i olika toner som ljudas från scenen.

– Det är första repetitionen på jättelänge, säger vd:n Helena Hammarskiöld.

– Året har varit ett stålbad för kulturlivet, så det är så kul att huset börjar vakna till liv igen.

Helena tillträdde som vd i februari, mitt under en pandemi som inte tillät publik på teatrarna. På många sätt var den ofrivilliga pausen bra, menar hon.

– Det gav oss välbehövlig betänketid, tid till reflektion och omstart.

Det som repas när Mitt i är på plats är dansföreställningen Kuckel 2 av Alexander Ekman, som när tidningen gick till tryck haft sin nypremiär. Men det är inte bara teater som framåt väntar på Orionteatern. Helena har stora planer för huset.

Stora planer

På östra Södermalm byggs tusentals nya bostäder. I Norra Hammarbyhamnen byggs flera skolor ut. Mitt emot teatern ska en helt ny tunnelbanestation öppna, vilket gör att norrförort bara ligger en kvart bort.

Orionteatern ska bli en mötesplats för barn, unga och helt nya målgrupper. I foajén ska det skapas möjligheter att ha restaurang och kafé. En trappa upp ska en ny scen byggas, som får stora fönster ut mot gatan.

– Då kan man utifrån se hur en scen byggs. Processen bakom hur en föreställning blir till är annars så hemlig. Vi vill vara mer transparenta och låta publiken vara mer delaktig.

På nya scenen, "Hyllan", ska det förutom föreställningar gå att hålla konserter, konferenser, workshops och publikdialog. På dagtid kan skolelever bjudas in för kreativt skapande. Verksamheten ska bredds, helt enkelt.

– Vi vill bygga helt nya format, få in fler röster och perspektiv på vår scen.

Fasta samarbeten

En annan del för att göra teatern tillgänglig för ny publik är genom fasta samarbeten, menar Helena. Luger, Nobelprismuseet, Dansens Hus och Sveriges Radio står redo som partners.

Nyss fick teatern 2,9 miljoner kronor av Allmänna arvsfonden som finansierar delar av ombyggnaden.

Det nya huset väntas stå klart 2023 lagom till att teatern firar 40 år, men redan nu börjar visionen fasas in. Iscensatta föreläsningar tillsammans med Nobelprismuseet och minifestival med Dansens hus är att vänta inom snar framtid. Och teater, såklart.

– Det märks att publiken längtat tillbaka, och det är så kul att kunna ha fullt på scen igen. Det finns en energi i det.

Fotboll i Jemen på Teater Tribunalen

På Teater Tribunalen spelas i höst Fotboll i Jemen, som har premiär i november. Den bygger en verklig händelse där Säpo, på uppdrag av CIA, tvingade en man från Jemen som sökt asyl i Sverige att infiltrera al-Qaida.

– Det är för oss en ganska tilltagen föreställning, med många på scenen, säger Henrik Dahl, konstnärlig ledare.

Under pandemin fyllde teatern 25 år, men något riktigt firande blev inte av. Uppsättningen "Vad i helvete ska en mänska göra" som skulle ha spelats året till ära fick ställas in.

– Det var bara att bita ihop och gå vidare, konstaterar Henrik Dahl.

– Vi ligger mycket efter och söker krisstöd. Det är en lång väg till återhämtning, men vi ser på framtiden med tillförsikt.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-oppnar-teater-tribunalen-igen-men-brottas-med-ekonomin/lmskz!7459357/

Många uppsättningar på Ö2 Scenkonst

På Ö2 är det en uppsjö uppsättningar som i snart intar scenen. En diva sjunger ut av och med Louise Ryme och Kristina Lugns Tant Blomma för att nämna några.

Även gästspel som skulle satts upp under pandemin kommer i stället i höst.

– Vilken produktion jag ser mest fram emot kan jag inte svara på, alla är spännande på olika sätt, säger konstnärliga ledaren Teresia Pettersson.

För ett år sedan valde Ö2 att flytta till större lokaler på Katarina Bangata 80. Året har varit tufft, men publiken har hängt med, menar hon.

– Det känns att de längtat efter scenkonst, vi skådespelare med.

Trots lättade restriktioner öppnar salongerna inte helt än. Publik slussas in och ut, och det ska gå att hålla avstånd. Ambitionen är att köra på som vanligt nästa år.

https://www.mitti.se/nyheter/teatern-o2-valjer-att-chansa-pa-framtiden-med-flytt/reptjs!tW2JIjbsZYbTkPQSKN2PrA/

Folkoperan lockar med AW i foajén

Förutom sedvanliga uppsättningar testar Folkoperan ett nytt koncept – aw-konsterter i foajén. Där kan livemusik där genrer möts och blandas njutas över en drink.

– Det visade sig vara oerhört populärt och är redan utsålt. Men vi håller det igen i vår, säger kommunikationschefen Susanne Reuszner.

Annars väntar operor som Don Carlos av Verdi som fått förlängd speltid, gästspel av Mozarts Idomene0s, samt musikföreställningen Familjen Stråke som riktar sig till barn.

– Vi kör mycket som vi har haft på lager sedan tidigare, och det känns helt fantastiskt.

Vanligtvis släpper operan biljetter åtta, nio månader innan premiär, men då restriktionerna släppte nära in på att uppsättningarna spelas finns ännu luckor för att knipa plåtar.