Den nu stängda thaimatskiosken på Lyckselevägen var öppen i ett 20-tal år innan ägarna övergav den vintern 2020. Den drevs utan tillstånd från år 2017, vilket Mitt i berättade i mars.

Sedan förra vintern har den både eldhärjats och klottrats ned. Folk har klagat på att skadedjur och sopor omgärdar den.

Försökt få tag på ägarna

Staden har vid flera tillfällen under våren försökt få tag på ägarna. Man polisanmälde ärendet efter Mitt i:s artikel och den 6 maj ansökte man om handräckning via Kronofogden.

– Den gamla tillståndshavaren har meddelat oss att den sålde kiosken 2019 och vi kommer ställa kravet på att ta bort kiosken till den nya ägaren, säger Martin Hubertson Merbom, enhetschef vid trafikkontoret.

"Kan ta många månader"

Men det är bara om Kronofogden får tag på ägarna som en entreprenör upphandlas och Kronofogden ser till att riva byggnaden. Inte mycket talar för att Kronofogden lyckas bättre än staden, enligt Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.

https://www.mitti.se/nyheter/ingen-vill-kannas-vid-overgivna-kiosken-i-vallingby/repucq!0bVSYI0k7FldlgRY09vrw/

– Det tar ganska många månader för oss att leta efter personer som aktivt försöker hålla sig undan. Och får vi väl tag på personen kan upphandlingen av rivningen ändå ta månader att genomföra om vi har otur, säger han.

Vem får ta notan?

– Kioskens ägare, om den har pengar. Annars får kommunen stå för rivningen. Problemet är om personen som vi försöker få tag på hävdar att den inte alls är ägare. Då hamnar detta i tingsrätten som då får avgöra vem som har rätt, och det kommer ta ytterligare tid, säger Max Wallenberg.

Det mesta pekar just nu på att ingen rivning sker detta år.

– Om ingen får tag på ägaren så kan vi gå vidare med att ansöka om rivningslov, vilket i sig tar ett par månader. Möjligheten finns då för kommunen att riva kiosken, säger Martin Hubertson Merbom på trafikkontoret.

När bedömer du att kiosken är borta?

– Troligtvis inom 6-8 månader från nu.