Övergiven. Den förra thaimatskiosken på Lyckselevägen i Vällingby. Infälld: Max Wallenberg på Kronofogden. Foto: Läsarbild och

Rivningen av kiosken i Vällingby ser ut dröja till nästa år

Det ser ut att dröja till nästa år innan rivningen sker av den övergivna kiosken i Vällingby. Allt mer pekar på att skattebetalarna får stå för notan.

  • Publicerad 17:03, 17 maj 2021

Problemet är om personen som vi försöker få tag på hävdar att den inte alls är ägare

Den nu stängda thaimatskiosken på Lyckselevägen var öppen i ett 20-tal år innan ägarna övergav den vintern 2020. Den drevs utan tillstånd från år 2017, vilket Mitt i berättade i mars.

Sedan förra vintern har den både eldhärjats och klottrats ned. Folk har klagat på att skadedjur och sopor omgärdar den.

Försökt få tag på ägarna

Staden har vid flera tillfällen under våren försökt få tag på ägarna. Man polisanmälde ärendet efter Mitt i:s artikel och den 6 maj ansökte man om handräckning via Kronofogden.

– Den gamla tillståndshavaren har meddelat oss att den sålde kiosken 2019 och vi kommer ställa kravet på att ta bort kiosken till den nya ägaren, säger Martin Hubertson Merbom, enhetschef vid trafikkontoret.

"Kan ta många månader"

Men det är bara om Kronofogden får tag på ägarna som en entreprenör upphandlas och Kronofogden ser till att riva byggnaden. Inte mycket talar för att Kronofogden lyckas bättre än staden, enligt Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.

Ingen vill kännas vid övergivna kiosken i Vällingby

Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden. Foto: Jeanette Andersson

Övergiven. Den förra thaimatskiosken på Lyckselevägen i Vällingby Foto: Läsarbild

– Det tar ganska många månader för oss att leta efter personer som aktivt försöker hålla sig undan. Och får vi väl tag på personen kan upphandlingen av rivningen ändå ta månader att genomföra om vi har otur, säger han.

Vem får ta notan?

– Kioskens ägare, om den har pengar. Annars får kommunen stå för rivningen. Problemet är om personen som vi försöker få tag på hävdar att den inte alls är ägare. Då hamnar detta i tingsrätten som då får avgöra vem som har rätt, och det kommer ta ytterligare tid, säger Max Wallenberg.

Det mesta pekar just nu på att ingen rivning sker detta år.

– Om ingen får tag på ägaren så kan vi gå vidare med att ansöka om rivningslov, vilket i sig tar ett par månader. Möjligheten finns då för kommunen att riva kiosken, säger Martin Hubertson Merbom på trafikkontoret.

När bedömer du att kiosken är borta?

– Troligtvis inom 6-8 månader från nu.

Fler kiosker övergivs

Flera kiosker i staden har övergivits eller drivits utan tillstånd det senaste året. En anledning, enligt trafikkontoret, är att flera fått färre kunder under pandemin och har svårt att betala avgifterna. Det är heller inte ovanligt att nya kioskägare i Stockholm saknar kunskap om att både polistillstånd och eventuellt ny bygganmälan eller bygglov krävs.

Trafikkontoret bedömer om platsen för kiosken är lämplig och polistillstånd ansöker man om hos polisen. Bygglov söker man hos stadsbyggnadskontoret. Om tillståndstiden går ut och man inte har förnyat polistillståndet måste man på egen bekostnad ta bort kiosken och återställa marken.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Övergiven. Den förra thaimatskiosken på Lyckselevägen i Vällingby Foto: Läsarbild

Övergiven. Sopor ligger vid uteserveringens trasiga soptunna. Skadedjur finns i området. Bord och bänkar är sönderslagna och staketet sviktar. Foto: Läsarbild

Detta är handräckning

Kronofogden hjälper ofta andra myndigheter med handräckning, det betyder egentligen att Kronofogden ser till att fastställa att något ska genomföras.

Handräckning kan till exempel handla om att någon ska vräkas, att lös egendom ska lämnas tillbaka eller att egendom ska tas bort.

En ansökan om vanlig handräckning kan kombineras med ett betalningsföreläggande, exempelvis i en ansökan om både vräkning och obetalda hyror.

Kronofogden hjälper bara till i otvistiga ärenden, är det tvistiga ärenden är det tingsrätten som avgör fallen.

Källa: Kronofogdemyndigheten

Visa merVisa mindre