Förlossningskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset erbjuder, som enda sjukhus i regionen, att bistå vid hemförlossningar.

Men då krävs att kvinnan är en frisk omföderska med normal graviditet och tidigare okomplicerad förlossning.

Nu visar det sig att sjukhuset har tänjt på de kriterierna och att komplikationer uppstått vid flera av hemförlossningarna, något som tystats ner, enligt en granskning i SVT.

Flera fick allvarliga bristningar

Hemförlossningar erbjöds tidigare inom projektet Min barnmorska, där ett team om fyra barnmorskor ansvarar för kvinnan under graviditeten och någon av dem finns på plats när det är dags att föda. Men vid årsskiftet 2022/2023 stoppades hemförlossningarna med hänvisning till att projektpengarna var slut. I samma veva gjordes en utvärdering av 66 förlossningar inom projektet och den visade alltså på flera brister.

Sex av kvinnorna behövde överföras till sjukhus, fyra fick allvarliga bristningar i underlivet, barnmorskor använde icke evidensbaserade metoder och hanterade oxytocin felaktigt, ett barn fick för lågt resultat i vitalitetsbedömningen. Två misstänks ha felutveckling av höftled, bland annat.

Karin Pettersson, chef för förlossningsvården på Karolinska, säger till SVT att hälso- och sjukvårdsförvaltningen avböjde att ta del av utredningen, och att det inte fanns någon anledning att informera politiker eller patienter.

Oppositionen kritisk

I februari 2023 återupptogs hemförlossningarna, nu inom tilläggsuppdraget "sammanhållen vårdkedja under graviditet, förlossning och eftervård", som liknar Min barnmorska. Ersättningen för hemförlossningar ökade också.

Nu kräver Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna i Region Stockholm att hemförlossningar utreds. De vill också veta varför rapporten om bristerna inte offentliggjordes.

Men hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S) menar att rapporten ingick i sjukhusets sedvanliga interna uppföljningsarbete, och inget som varken förvaltning eller nämnd begärt.

– Jag och hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att följa den här frågan noga, för att se om det finns skäl för djupare uppföljning, skriver hon i ett mejl.

Karolinska stoppar hemförlossningar – pengarna är slut

Nästa år upphör möjligheten att föda hemma med barnmorskor från Karolinska. Detta då sjukhuset måste prioritera bemanningen inne på sina förlossningskliniker.

Karolinska universitetssjukhuset kommer att sluta erbjuda hemförlossningar. Därmed finns det inte längre möjlighet till regionfinansierade hemmafödslar i Region Stockholm, rapporterar SVT.

Anledningen är att en hemförlossning kräver två barnmorskor, och nu måste sjukhuset prioritera bemanningen vid förlossningsklinikerna, enligt Bo Albertsson, tillförordnad presschef vid Karolinska.

Karolinska har de senaste åren drivit projektet Min barnmorska, med extra statliga pengar. Ett team om fyra barnmorskor följer då kvinnorna under graviditeten, och någon av dem finns på plats på förlossningen när det är dags att föda.

Inom det projektet har även hemförlossning varit möjlig. Men till årsskiftet är projektpengarna slut.

Särskilt uppdrag

Region Stockholm har sedan 2002 finansierat hemförlossningar, med ett antal hembarnmorskor registrerade, och gravida har kunnat ansöka om detta.

Men 2019 upphörde den ordningen. Året därpå blev istället hemförlossning ett tilläggsuppdrag i de avtal som klinikerna sluter med regionen.

Men av de sex förlossningskliniker som finns i regionen var det bara Karolinska som nappade.

https://www.mitti.se/nyheter/dags-att-foda-barnmorskan-kan-komma/lmthz!8937383/

Kostar mer

En förklaring kan vara att hemförlossningar är dyrare än andra förlossningar. En annan att många i professionen anser att det är säkrare att föda på sjukhus.

Samtidigt kämpar sjukhusen med att rekrytera barnmorskor för att kunna genomföra det 8-punktsprogram som togs fram efter krisen förra året, då barnmorskor sade upp sig på löpande band.

En barnmorska per födande

En punkt är att barnmorskorna inte ska behöva ansvara för mer än en kvinna i aktiv fas åt gången. En annan är att de ska kunna växla mellan att arbeta på barnmorskemottagning, förlossning och eftervård.

Det är i linje med hur de arbetar inom Min barnmorska, som framhållits som ett gott exempel.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-barnmorskor-lockas-till-forlossningsvarden/repuko!CzzXsUymgc02YfVQ06uyuQ/

Ska ingå

Regionen har nu infört en möjlighet för förlossningsklinikerna att ansöka om ett tilläggsuppdrag, "sammanhållen vårdkedja under graviditet, förlossning och eftervård", som liknar Min barnmorska.

Karolinska planerar nu att ansöka om det uppdraget.

– Vi arbetar nu med de förutsättningar och krav som ställs för att kunna ansöka och få det beviljat, säger Bo Albertsson.

Slut vid årsskiftet

Men hemförlossningarna upphör vid årsskiftet, och inga fler kan komma ifråga än de som redan är listade. Hittills i år har 27 hemförlossningar genomförts via sjukhuset.

Snart öppnar regionens sjunde klinik

Omkring 27 000 barn beräknas födas i Region Stockholm nästa år.

Det finns sex förlossningsenheter i regionen: Danderyds sjukhus, BB Stockholm (finns i Danderyds sjukhus), Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, Karolinska universitetssjukhuset Solna, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus.

Nästa år öppnas ytterligare en förlossningsenhet vid S:t Görans sjukhus.

Källa: Region Stockholm

Barn dog efter hemförlossning

Ett nyfött barn avled efter en hemförlossning, som drabbats av komplikationer. Vattnet gick långt före värkarna satte igång, och ingen fosterövervakning gjordes.

Kvinnan, som var förstföderska, anlitade två barnmorskor som arbetar med hemförlossningar.

Nu har de anmält sig själva enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Graviditeten var utan komplikationer och en morgon i graviditetsvecka 40 gick vattnet.

Kvinnan informerade den ena barnmorskan om detta, och att vatten fortsatte att rinna under dagen, men att hon mådde bra, framgår det av anmälan.

Andas inte

Dagen förflöt, natten därpå likaså. På morgonen startade värkarna, som kom allt tätare vid lunchtid. Klockan 13 anlände barnmorskorna, och en dryg timme senare föds barnet, som är slappt, blekt och inte andas.

Ambulans tillkallas och kommer snabbt. Barnet intuberas för att syresättas och får adrenalin intravenöst, och transporteras till Karolinska i Solna med ambulanshelikopter.

Kvinnan blöder och barnmorskorna försöker få ut moderkakan. Men navelsträngen är skör, och går av, och kvinnan förs till sjukhus, där moderkakan opereras ut.

Den nyfödda kylbehandlas, men ett dygn efter födseln dödförklaras barnet.

Barnmorskorna har förutom Lex Maria även gjort en utredning av händelseförloppet tillsammans med ytterligare en barnmorska och en läkare som är specialist i obstetrik och gynekologi.

Misstag

De konstaterar att de missat att informera kvinnan om att ifall vattnet går utan att värkarna kommer igång så är rekommendationen att åka in till förlossningen. Där bedöms hur fostret mår.

Dessutom avlyssnades inte fosterljud under förlossningen, för att hålla koll på syretillförseln.

Att barn avlider i samband med förlossning är ovanligt. Av 329 dödfödda barn i Sverige 2022 kunde det konstateras i 3,4 procent av fallen, enligt Graviditetsregistret.

Föderskor får betala själva numera

2002 införde Region Stockholm finansiering av hemförlossningar, för omföderskor, med ett antal hembarnmorskor registrerade.

Det upphörde 2019. Hemförlossning blev ett tilläggsuppdrag för förlossningsklinikerna.

Det hade Karolinska universitetssjukhuset fram till och med förra året, och hade då omkring 30 hemförlossningar.

Källa: Region Stockholm, Karolinska

Den nyfödda fördes till intensivakuten på Karolinska, men barnets liv kunde inte räddas.

Den nyfödda fördes till intensivakuten på Karolinska, men barnets liv kunde inte räddas.

Mostphotos

Nyfött barn dog efter hemförlossning

Fostret övervakades inte trots att vattnet gått

Tio nya miljoner till hemförlossningar

Regionens förlossningsklinikerna kommer att kunna sluta avtal så att de kan erbjuda hemförlossningar. Men frågan är om någon kommer att nappa.

När Karolinska universitetssjukhuset vid årsskiftet slutar att erbjuda hemförlossningar finns inte längre möjligheten att föda hemma i Region Stockholm i sjukhusens regi.

Om nu inte Karolinska plockar upp stafettpinnen igen, eller övriga förlossningskliniker hakar på.

För enligt den budget som det nya mittenstyret i regionen lagt fram ska möjligheten till hemförlossning stärkas, och i deras politiska plattform står att den ”ska värnas”.

Men som för all vård handlar det om pengar. Förlossningsklinikerna får betalt per förlossning. I september höjdes ersättningen till 53 585 kronor för en ”normal” förlossning.

Klinikerna kan, förutom detta basuppdrag, teckna avtal för tilläggsuppdrag. Ett gäller för tidiga födslar. Ett annat ”sammanhållen vårdkedja” och innefattar även mödravård samt ”Min barnmorska”, där samma team barnmorskor finns runt kvinnan under graviditet och förlossning.

Uppdragen ger extra pengar.

Särskilt uppdrag

Ytterligare ett tilläggsuppdrag gäller hemförlossning, enligt uppgifter från Socialdemokraternas presstjänst.

Och under nästa år satsas tio miljoner kronor på Min barnmorska och hemförlossning.

Frågan är nu om förlossningsklinikerna nappar.

Ännu har inga sådana avtal meddelats, men Karolinska universitetssjukhuset har tidigare uppgett att de har för avsikt att söka uppdraget för sammanhållen vårdkedja och Min barnmorska.

Kirsten Nisted, hembarnmorska sedan 1995, är försiktigt optimistisk:

– Det är bra att de ser behovet och avsätter pengar till det. Det är viktigt, och en mänsklig rättighet, att kvinnor får välja var de ska föda.

Hon befarar dock att förlossningsklinikerna inte kommer att tycka att de har resurser till det.

– Förlossningsvård är dyrare än man tror. Och det krävs en organisation med erfarna barnmorskor som vill och kan arbeta med hem förlossningar.

De som inte har kunnat få en hemförlossning via Karolinska har fått betala sina barnmorskor själva. Kirsten Nisted har haft 20 hemförlossningar hittills i år, och i fjol 30.

Det är viktigt, och en mänsklig rättighet.

Mer pengar till förlossningsvården

Regionfullmäktige har beslutat om att satsa totalt 555,5 miljoner kronor extra på förlossningsvården under 2022-2025.

Detta sedan barnmorskekrisen 2021, då många barnmorskor sade upp sig. Ett åttapunktsprogram togs då fram, för bättre arbetsmiljö och där barnmorskorna bara ska bistå en födande kvinna åt gången.

I 2023 års budget höjs ersättningen med ytterligare 55 miljoner kronor.

Källa: Region Stockholm