För några veckor sedan invigdes det nya återbruket i Rinkeby. Hit kan vem som helst komma för att återvinna sitt skräp eller för att skänka bort saker som inte längre används, och på så sätt ge dem nytt liv.

Det som lämnas in och är tillräckligt helt och rent för att andra ska kunna uppskatta det ställs ut på fyndhyllorna eller skeppas vidare till Myrorna, beroende på hur värdefullt det bedöms vara.

När Mitt i besöker fyndhörnan i Rinkeby finns här porslin, prydnader, leksaker, spel, konst, köksmaskiner och massor av annat kul.

– Det är jätteroligt att kolla på vad folk lämnar in. Vissa skänker saker som är värt massor av pengar, det går ofta att göra stora fynd, säger Ponus Ågren.

Tillsammans med kollegan Georgia Kousia har han anställts för att driva återbruket.

– Det är väldigt roligt, jag bor i Tensta så jag kan gå till jobbet. Det märks redan att folk börjar upptäcka stället, de både hämtar saker, lämnar, återvinner och kommer för att pyssla tillsammans med barnen, berättar Georgia, och pekar mot pysselhörnan lite längre bort i lokalen, där allt pyssel självklart är hundra procent återbrukade saker som folk lämnat.

Pontus flikar in:

– Vi har haft väldigt många barn här som kommit och tittat på leksakerna eller pysslat. Man får bara ta med sig saker hem i vuxet sällskap, så de har hjälpt till att sprida ordet om att vi finns kan man säga..

Den som besöker återbruket får ta med sig max tio saker åt gången. Alla föremål som kommer in och ut i butiken vägs, för att personalen ska ha en idé om hur mycket som går åt och vad de behöver.

– Det är redan ett bra flöde på saker, men det tar så klart ett tag att etablera sig. Jag hoppas att folk hittar hit mer och mer, och att de även uppmärksammar återvinningsdelen, eftersom det är så viktigt med återvinning, säger Pontus.