50 år. Rinkeby fyller jämnt i år. Foto: Lennart Johansson

Rinkeby fyller 50 år – firas hela året

I år fyller Rinkeby 50 år, vilket ska firas under årets gång. Nu uppmanas alla med en relation till Rinkeby att dela sina bästa minnen och bilder av området, under hashtaggen #Rinkeby50år.

  • Publicerad 15:56, 12 mar 2021

Den 3 november 1971 klipptes banden till det då sprillans nya centrumet i Rinkeby.

För att uppmärksamma jubilaren och hylla området har flera fastighetsägare tillsammans med stadsdelsförvaltningen och andra aktörer gått ihop för att se till att det firas ordentligt.

– Vi tänker att när ett centrum invigs, så blir området en stadsdel på riktigt. Därför känns det passande att fira just i år när det är 50 år sedan, säger Sofia Lindestad, kommunikatör på Familjebostäder, som är den största fastighetsägaren i området.

Gruppen hade sina första möten om projektet redan i juni i fjol, och hoppas på att kunna ställa till med roliga händelser och aktiviteter för hela familjen under jubileumsåret.

– Vi vill tillsammans lyfta allas vårat Rinkeby, och kommer göra det på många olika sätt, säger Sofia Lindestad.

Dela minnen

Arrangörerna uppmanar nu alla som har en relation till Rinkeby att dela sina bästa Rinkebyminnen på sociala medier, under hashtaggen #Rinkeby50år. Där kan man även följa festligheterna.

– Det vore roligt om så många som möjligt delade med sig, både nya och gamla Rinkebybor. Det kan vara berättelser, bilder, videos eller liknande, säger Sofia Lindestad.

Året till ära blir dessutom Rinkeby torg ett av Stockholms stads sommartorg, vilket innebär att det smyckas och på andra sätt ordnas så att det skapas en extra trivsam miljö och ytor för sociala aktiviteter.

Leva upp. Arrangörerna kommer anordna mycket kul längs stråket. Foto: Issa Hassan

Järvaveckan i Rinkeby

Häromveckan rapporterade Mitt i om att årets Järvavecka blir digital och kommer att sändas live från Rinkeby i juni. Därför har arrangörerna av 50-årsfirandet även gått in som partners till veckan.

– Det känns jättekul att få bidra till ett så uppskattat event, som nu blir nationellt, säger Sofia Lindestad, och fortsätter:

– Under samma period kommer vi från Familjebostäder bland annat skapa en coronaanpassad aktivitetsyta på ett av torgen längs Rinkebystråket. Så det händer ganska mycket roligt i maj och juni; då kickar vi igång på riktigt kan man säga.

Medlemmarna bakom 50-årsfirandet hoppas sedan på att kunna ha ett ordentligt jubileumsfirande i centrum i början av september.

– Det pågår planering, men vi måste så klart förhålla oss till det rådande smittoläget, och vet inte hur det blir än. Men vi hoppas på att kunna arrangera något festligt och minnesvärt, säger Sofia Lindestad.

De anordnar firandet

Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Fastpartner (som förvaltar Rinkeby centrum), HSB Stockholm,Byggvestaoch Fastighetsägare i Järvatillsammans med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och andra aktörer som kulturförvaltningen, trafikkontoret och polisen.