Klockan 19.00 lördagen den 21 oktober 1950 samlades 35 personer, 34 män och en kvinna, vid spårvagnsstation Haga Södra. I gemensam tropp gick de hem till Solnabon G A Pettersson. Här skulle det bli fest, och sedan skulle något viktigt ske.

Det dansades till radiomusik, man spelade på luta. Sammankomsten avslutades ”med belåtenhet” klockan 02. Då hade RFSL grundats.

Hemlighetsmakeri

Protokollet från RFSL:s bildande i Solna finns bevarat. Men inga bilder.

– Man var tvungen att vara diskreta, säger Lars Jonsson, sakkunnig redaktör på RFSL.

– Få homosexuella var helt öppna, och många levde parallella liv, kanske som gifta men med hemliga nätverk med homosexuella vänner. Det var troligen ett par sådana nätverk som träffades i Solna.

Homosexualitet avkriminaliserades 1944. En seger för rörelsen, men det skapade också en moralpanik i samhället, berättar Lars Jonsson.

Stämningen var hätsk.

– Bilden av homosexuella var att det var perversa mer eller mindre sjuka personer som behövde vård. Man ville motverka spridningen.

Bröt isoleringen

Många homosexuella i Sverige levde därför väldigt isolerat. Det var också orsaken till att gruppen i Solna beslutat att bilda RFSL som en systerorganisation till nystartade danska RFSL (vilket då hade det diskreta och intetsägande namnet Förbundet af 1948).

De första åren var RFSL:s fokus på att anordna sociala aktiviteter i Stockholmsområdet för att bryta isoleringen. Organisationen kämpade för en rad reformer som kom att förbättra livet för homosexuella i landet.

Den undergroundrörelse som startade vid Haga Södra är 70 år senare en internationell röst för hbtqi-personer.