Innan du ska hålla ett framträdande, om det så är att hålla ett tal eller en presentation, är det bra om du skriver ned vad du ska säga. Du kommer då att känna dig tryggare och samtidigt ge ett säkrare och proffsigare intryck.

Om du är nervös kan det lindra din nervositet att ha ett inarbetat manus, då du har något att falla på, om du skulle komma av dig. Här är 5 tips för ett lyckat framträdande:

1. Skriv frittBörja med att skriv ned allt du vill få med i din presentation.

Du kan börja med att skriva ganska fritt, för att sedan börja strukturera och sortera texten efter innehållet.

2. Dela in i styckenDela in texten i olika stycken utifrån vad texten handlar om. Sedan skriver du en rubrik över varje stycke. Rubriken ska vara kort, kärnfull, och tydlig –  det kan räcka med ett ord.

Du kommer sedan kunna använda rubrikerna som ett så kallat ”stolpmanus”. Du använder då endast stolparna/rubrikerna som manus, när du ska framträda. Det kommer göra att du kan förhålla dig fritt till det du ska tala om - och kommer du av dig, kan du titta på ditt stolpmanus för att komma tillbaka där du var. Markera rubrikerna med fet stil och gärna en storlek större än övriga texten.

3. ÖvaArbeta och öva på ditt manus och försök lära dig det utantill i den mån det är möjligt. Markera i texten var du ska ta pauser, och vilka ord du ska betona för att meningarna ska bli förståeliga, samt vilka meningar som helhet som är viktiga att komma ihåg.

Jag brukar göra en bock för paus, stryka under orden med blyertspenna som jag vill betona, och markera med överstrykningspenna de meningar som jag inte får missa.Läs manuset högt för dig själv. Gör dig väl bekant med det. Öva vilka ställen det är extra angeläget att du tittar på publiken, till exempel i början och slutet av ditt framförande.

4. Hantera manusetHur ser det ut där du ska hålla ditt framförande? Finns det en talarstol där du kan lägga ditt manus? Om du behöver ha med dig det i sin helhet, kan du lägga det på talarstolen. Se i så fall till att ha extra stor text, så att du enkelt kan läsa från det. Passar det bättre med styva talarkort?

I så fall, fundera på vad det är för sammanhang du ska vistas i. Kan du anpassa kortens utseende efter det? Till exempel svarta talarkort, eller glittriga...

Har du med dig manus upp på scenen, är det som stöd, som du kan titta på då och då. Det blir tråkigt om du tittar ned hela tiden.

5. Början och slutetOm du inte har möjlighet att lära dig hela manuset utantill, så satsa i så fall på att lära dig början och slutet. Det är av stor vikt att du får en bra start och väcker intresse. Det kan du göra med att ställa en retorisk fråga, eller genom att säga något oväntat som fångar uppmärksamheten. Välj vad som passar utifrån sammanhanget.Lägg också lite extra krut på att få ett bra avslut. Här är det bra om du gör det tydligt för publiken att ditt framförande är till ända.

Jag kan lova dig – med ett manus kommer du att märka skillnad!