Mörby centrum. Inget beslut kring öppettider eller andra åtgärder ännu som påverkar Mörby centrums besökare. Foto: Maria Svensson/Mostphotos (kollage)

Restriktoner skärps – nu avråds från besök i köpcentrum

Restriktionerna skärps från Folkhälsomyndigheten som avråder från att besöka butiker, bibliotek och centrumbyggnader. Mörby centrum meddelar att de inte tagit något beslut ännu med anledning av de nya reglerna.

  • Publicerad 16:38, 29 okt 2020

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att allmänna sammankomster begränsas till 50 personer. Samtidigt går man ut med flera råd för att minska spridning av smittan. Som att avstå från köpcentrum

Håkan Larsson, centrumchef i Mörby centrum, berättar att de inte tagit några nya beslut ännu med anledning av de nya råden.

– Inga nya beslut ännu. Vi har sedan innan satt stopp för alla aktiviteter i köpcentret, för att besökare ska känna sig trygga. Vi följer myndigheternas råd.

Kan det bli aktuellt med nya öppettider?

– Vi upplever att vi inte är där ännu, säger han.

Skyltar visar antal besökare

Förra veckan informerade Mörby centrum om att nya besökare till centrumet ska informeras vid ingångarna om hur många besökare som befinner sig i byggnaden.

Där ska det skyltas med grönt, orange och rött. En röd markering betyder då att det är många som besöker centrumet.

– Vi kommer att sätta upp det i dagarna, säger Håkan Larsson under torsdagen.

Centrumchefen meddelar att vakterna i Mörby centrum har blivit informerade om att vid behov informera besökare om avstånd enligt rekommendationerna.

Kan det bli så att ni inför hårdare regler?

– Ja, om vi märker att det behövs, säger Håkan Larsson.

Restriktoner skärps – nu avråds besök i simhall och köpcentrum

Sjukhusen redo växla upp för andra covid-våg

Antalet covid-19 ökar

Under torsdagen meddelade Danderyds sjukhus att de har gått från inga inlagda på intensivvården för covid-19 till två personer. Bernd Schmitz berättar att 21 personer på sjukhuset har bekräftad smitta och behandlas i sluten vård. 15 misstänkta fall väntar på bekräftelse.

– Om vi tittar tillbaka ett par veckor hade vi bara fem fall och ingen på IVA. Så vi har sett en markant ökning de senaste två veckorna, säger han.

Förutom 50-gränsen införs följande lokala allmänna råd i länet:

✔️ Avstå från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

✔️ Avstå från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter ska vidta åtgärder mot trängsel. Nödvändiga besök för livsmedel och apotek undantas.

✔️ Avstå från möten, konserter, föreställningar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

✔️ Arbetsgivare bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

✔️ Avstå från att delta i fester, middagar, begravningar, bröllop.