Inne i Täby centrum är det fullt med folk. Flera har valt att sätta sig vid borden vid Täby Deli för att äta lite lunch. Men på de flesta restaurangerna i centrum har priserna på lunchen gått upp.

– Vi har varit tvungna att höja lite grann, eftersom priserna på allt går upp nu. Jämför med för ett år sedan har laxen nästan ökat med 100 kronor kilot, säger kökschefen på Sushi Rebellion till Mitt i.

Fick stryka från menyn

Inflationen har inte varit såhär hög på flera år och för att möta de ökande kostnaderna på livsmedel behöver restaurangerna göra vissa förändringar, något Malin Åsberg, hovmästare på Melanders vittnar om.

– Vi fick till exempel ta bort vår kantarelltoast från menyn eftersom kantarellerna var för dyra, säger hon.

De har höjt restaurangens meny med cirka tio kronor rätten. Lunchen, som alltid är ”veckans husman” har de valt att ha samma pris på. Men de har fortsatt bra med gäster säger hon.

– Vi har alltid setts som en lite dyrare restaurang, så jag tror inte att gästerna tänker så mycket på prisskillnaden. Men när man pratar med gästerna så märker man att de planerar luncherna mer än tidigare.

Hon berättar att de i Täby aldrig sett en skillnad mellan en vanlig vecka och en lönevecka – fram tills nu.

– Vi brukar ha lika bra alla dagar, men nu märkte vi att var mycket tommare dagarna innan löning i restaurangen, det var väldigt stor skillnad, säger hon.

Vid Täby torg har Asian BBQ Bistro sedan fem och ett halvt år tillbaka i tiden legat. Varje dag serverar de en stor buffé. När Mitt i besöker restaurangen håller de på att städa efter dagens lunchgäster.

– Vi har tappat en del gäster. De här månaderna brukar vara de bästa på hela året men det ser vi inte nu, säger chefen för restaurangen Leo Zhou.

Skoleleverna saknas

De har höjt priset något för att klara av kostnaderna men det går inte att höja för mycket berättar han.

– Vi brukar ha många skolelever här från Tibble och Åva, men vi märker av att det är färre som kommer hit.

Han håller ändå huvudet högt, trots att det varit tuffa tider både med pandemi och nu inflation.

– Vi försöker göra allt för att kunderna ska vara nöjda. Men det är mycket jobb. Flera restauranger runt torget har stängt de senaste åren men vi hoppas att vi kan fortsätta hålla öppet, säger han.