Skyddar sig. Venla Hurtig vill att fler ska använda munskydd när de reser kollektivt. Foto: Privat.

Resenärer kräver fler bussar

Fler bussturer för att undvika coronaträngsel. Det önskar flera Rågsvedsbor på linje 744 mellan Högdalen och Rågsved. Men SL kontrar med att resenärerna behöver anpassa sitt resande.

  • Publicerad 01:15, 18 mar 2021

Det känns obehagligt att åka när bussen är helt full

För fullt och för få som använder munskydd. Det anser Rågsvedsbon Venla Hurtig att det är på linje 744 på stoppen i Rågsved och Högdalen, innan den går vidare mot Huddinge.

– Det känns obehagligt att åka när bussen är helt full och bara några få har mask på sig. Jag är orolig för att bli smittad, säger Venla Hurtig.

Vill ha fler bussar

Hon behöver ta bussen för att ta sig hem från jobbet. Enligt Venla Hurtig är det ofta svårt att hålla avstånd under rusningstrafik, då det är flera personer som står på bussen och många sittplatser är upptagna. Hon, liksom flera andra Rågsvedsbor, vill ha fler bussar som går upp på höjden i Rågsved.

Men det går inte, meddelar SL. I stället behöver resenärerna anpassa sitt resande, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen.

– Från SL:s sida kör vi så mycket trafik som det är möjligt med de resurser som vi har. Det ligger ett stort ansvar på resenärerna att undvika onödiga resor och hålla avstånd, säger han.

Svårt för bussförarna

Enligt honom är det svårt för bussförarna att styra över antalet resenärer på bussen, så länge maxgränsen på hur många personer som får vistas på en buss på grund av säkerhetsskäl inte uppnås.

– Det händer att förare skyltar fullt och kör förbi hållplatser. Men det är något som de flesta drar sig för att göra eftersom det inte är ovanligt att resenärer blir väldigt arga.

Trängsel. På buss 744 mellan Högdalen och Huddinge upplever resenärer ofta trängsel innan bussen åkt igenom Högdalen och Rågsved. Foto: Venla Hurtig.

Så ofta är det trångt

Enligt SL uppstår coronaträngsel när hälften av sittplatserna på bussen är upptagna.

Den 1-5 mars var det 16 trängseltillfällen på linje 744, enligt SL.

Det är 2,6 procent av antalet avgångar.

Linje 4, som ofta har trängsel, hade samma period coronatrångt på 13 procent av avgångarna.

Visa merVisa mindre