LÄS MER: DEBATT: Bygg inte på Skansberget!

"Yimby Göteborg stöttar givetvis förslag om återuppbyggnad på Skansberget. Det tycks mot bakgrund av de gigantiska rivningarna som skedde i Göteborg med början på 1960-talet oerhört att inte uppskatta initiativet till återuppbyggnad av landshövdingehusen på Skansberget.

Originalhusen uppfördes mellan 1895 och 1900 och måste sägas vara av stort kulturhistoriskt värde. Rivningarna 1967 var ett stort misstag. I över femtio år har husgrundernas platåer varit tomma sånär som på de växter som lyckats slå rot. Det som skedde i Göteborgs stadskärna på 1960-talet har fortfarande lämnat öppna sår i staden. I de fall den ersatts med nybyggnation har den tillkomna arkitekturen oftast lämnat en hel del att önska. Nilssonsberg och Annedal, delar av Masthugget och Olivedal (Nordostpassagen) tillhör platser vars ”före – efter”-bilder får anses vara skräckexempel på totalslakt av en stads själ och karaktär. Här föreslås istället ett återuppförande av det som med stor tondövhet revs för femtio år sedan.

LÄS MER: Förslaget: Bygg landshövdingehus på Skansberget igen

På Majstångsgatan i Majorna har nyligen landshövdingehus byggts av JM – det gick alldeles utmärkt att få ekonomi i projektet. Det finns ingen anledning att tro att det inte skulle gå att få ihop ekonomin i förslaget för Skansberget. Det som talar för detta är dels det centrala läget i staden, dels intresset för ett dylikt projekt. Runtom i världen förekommer återuppbyggnader och restaureringar av byggnader som förstörts av krig, brand, katastrofer eller som här – av misstag. Kunskapen finns.

Förslaget är inte att bygga något liknande det som förut var (med oproportionerligt små fönster, lägre bottenplan eller överdimensionerade balkonger) utan att genom arkivarbete, sammanställning av ritningar och fotografier återskapa de fantastiska husen som en gång stod där. På så vis kunde fler människor få åtnjuta den fantastiska möjligheten som det innebär att bo på en vacker, central plats med god kollektivtrafik och service – och vi andra, som bara tillfälligt går förbi, skulle åtnjuta ynnesten i att passera en sträcka vackra byggnader i fantastisk miljö."