"Tag alltid Tulo", de lysande orden med dess trillande tabletter är en av Stockholms mest klassiska neonskyltar och vann även stans tävling ”Lysande skylt” 2011.

För 25 år sedan räddades den undan skrotning, efter att DN uppmärksammat dess stundande öde. Det fick ledande politiker i stan att hota med att sluta handla gotti-gotti från Cloetta.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-kungsholmens-vackrast-lysande-skylt/aRKokq!Wlndj3LXuMbYfSTu1WmSqQ/

Nu är skyltens lysande framtid under lupp igen, något DN var först att rapportera om.

För tidens tand har på nytt lagt ett visst mörker över neonet. Bokstavligen talat. Bland annat har ”g”:et slutat att lysa vilket innebär att skylten är i behov av renovering.

Inom kort kommer den att plockas ner i samband med en fasadrenovering. Men när den kommer upp igen och i vilket skick återstår att se.

Bostadsrättsföreningen i ”Tulohuset”, Bojen 14, vill få hjälp av Cloetta att bekosta en renovering och uppgradering av skylten, från neon till led, för att spara elkostnader. Än så länge har de blivit erbjudna 5 000 kronor om året av bolaget.

– Vi som bor i huset är otroligt stolta över skylten och den är viktig för oss och vår identitet, vi bor i Tulohuset. Men det som är snett är att vi ska betala för det. Vi äger inte skylten, det gör Cloetta, säger René Disteli, ordförande i brf Bojen 14.

Om de inte vill ge mer pengar, har ni råd att fixa det själva?

– Bara att laga lysrör med ned- och upplockning kostar 40 000 kronor, det har vi kanske råd med. Men att led-konvertera för att få ner elkostnaden kostar ytterligare 150 000 kronor och det kan jag inte svara på om vi kan göra, det måste vi fråga våra medlemmar om i så fall.

Finns det någon risk att den inte kommer upp igen?

– Cloetta kan ju säga att skylten inte ska upp, då måste vi kanske köpa loss den. Då vet jag inte hur det kan sluta, om vi behöver tillstånd av dem för att sätta upp den igen. Men vi vill helst inte hamna där utan hoppas att det här löser sig innan dess. Vi förhandlar just nu med Cloetta.

Cloetta producerar inte Tulo själva längre – den tillverkas av en annan aktör på licens. I ett mail om skyltens framtid skriver Cloetta:

”Vi på Cloetta vill självklart vara med och bidra till Tuloskyltens varande i kulturbevarande syfte. Vi för just nu en dialog med bostadsrättsföreningen för att finna bästa möjliga lösning och ber om att få återkomma med ytterligare kommentarer då ett beslut har fattats om hur vi går tillväga.”