Grannar. Både mannen och Montessoriförskolan Neptunus är medlemmar i samma bostadsrättsförening, Brf Spåret. Foto: Stefan Källstigen

Rektorn: "Tycker inte våra barn låter mer än på andra ställen"

Förskolan Neptunus i Åkersberga är nöjd med domen som gör att man slipper göra bullermätningar hos Åke. ”Det är positivt för oss att man ser man kan ha förskolor i tätbebyggda områden” säger rektorn Maria Åslund.

  • Publicerad 11:55, 18 feb 2021

– Jag tycker inte våra barn låter mer än de gör på andra ställen, säger Maria Åslund, rektor på Österåkers Montessoriförskola Neptunus, med plats för 54 barn.

Har verksamheten påverkats av den långa striden?

– Nej det tycker jag inte. Vi har kunnat bedriva vår verksamhet som vanligt.

I domen som kom i januari konstaterar mark- och miljödomstolen att förskolor bedriver samhällsnyttig verksamhet, och att man därför får tåla ljud från dem ”förutsatt att det inte medför olägenheter för människors hälsa”. Domstolen ansåg heller inte det är motiverat att göra ytterligare ljudmätningar.

– Jag tycker det är positivt, säger Maria Åslund.

Hon berättar också att förskolan har tagit bort eller flyttat verksamheter på gården som hade kunnat bidra till buller.

– Det är en del lekutrustning, saker som låtit. Vi hade ett bollplank som vi flyttade på, men lekutrustning som sitter fast, som klätterställningar, är ju svårt att ta bort.

Är det fler som klagat?

– Nej det var den mannen som drev detta. Men ibland har några grannar sagt att det låter. Men många andra tycker det jättekul med förskolan.

Åke får leva med barnens buller

Har du förståelse för klagomålen?
– Det är inte så att vi är bittra fiender. Jag kan tänka mer nu på hur vi låter. Sen blir ljudet annorlunda, ljudet går upp och det kan eka mycket ibland.

Har ni själva problem med buller?
– Jag har inte upplevt buller från barnen på gården, däremot från bygget vid Åkersberga station. Då kontaktade vi kommunens miljö- och hälsa, säger Maria Åslund.