Många gymnasieskolor har valt att ställa in årets utspring för sina studenter. För Järfälla gymnasium kommer det inte på fråga – varken i fjol eller i år.

– Studenten är en ritual som har så många värden, både för eleverna och för lärarna. Det är en övergång till det som komma skall, det är för mig otänkbart att ställa in, säger rektor Mariella Augustsson.

Ett intimare firande

Precis som 2020 blir firandet inte som vanligt, men rektorn är mån om att den ska innehålla alla de delar som studenten traditionellt innebär.

– Precis som i fjol kommer vi ha mentorssamling i vår stora och luftiga restaurang med en tillagad lunchmeny. Det blir sång, tal och allsång. Och rektorstal och stipendier som delas ut.

De åtta studentavslutningarna kommer att hållas under fyra dagar, mellan 7 och 10 juni, för att minska trängseln. Förra året blev det ett utspring på skolans innergård och eleverna fick möta upp nära och kära på en annan plats. Men i år kommer Mariella Augustsson kunna lova något mer.

– Vi har gått igenom myndigheternas riktlinjer och det går att göra en utmarsch på skolgården om vi begränsar antalet besökare och håller avstånd. Jag vet att eleverna skulle älska att få springa ut och möta sina nära och kära.

Tanken är att varje elev får välja två personer och skolans personal kommer ordna med insläpp.

– Jag känner mig trygg med det upplägg jag och personalen planerar för och i fjol var nära och kära väldigt respektfulla.