Utejobb. De ungdomar som får kommunala sommarjobb kan bland annat få arbete med markarbeten i offentlig miljö. Foto: Mostphotos

Rekordtryck på årets sommarjobb

Aldrig förr har så många velat sommarjobba kommunalt. Ekerö kommun ser flera bakomliggande orsaker till det stora intresset.

  • Publicerad 17:04, 24 maj 2021

Vi har aldrig haft så högt söktryck tidigare

I slutat av mars stängdes ansökningen till de kommunala sommarjobben. Jobben tilldelas undgomar som är bosatta i kommunen och födda 2003, 2004 eller 2005. Och i år är konkurrens stenhård.

– Vi har aldrig haft så högt söktryck tidigare, säger Hanna Helsing, samordnare.

Hon ser flera orsaker som kan ha påverkat söktrycket. En är stora årskullar en annan är pandemin.

– Många har inte kunnat söka sina vanliga sommarjobb på kaféer och restauranger, säger hon.

Fler nekas

I år erbjuder kommunen 85 jobb till unga. När sista ansökningsdagen var passerad hade ungefär 480 ungdomar sökt.

– Ett normalt år söker 350 stycken, säger hon.

Hanna Helsing tycker att det är roligt att fler söker, samtidigt som det gör att många inte kan få jobb.

Unga entreprenörer

De ungdomar som har fått jobb via kommunen har informerats, men det kan fortfarande finnas chans för de som blivit utan.

– När någon som har fått jobb tackar nej så lottar vi ut platsen, säger Hanna Helsing.

Precis som tidigare år har konceptet "Rookie start up" även gått att söka i år. Genom det skapar ungdomarna sitt eget sommarjobb och får ett startbidrag och handledare som hjälper till med entreprenörskapet.

Även det lockade fler sökande än tidigare år.

– Där hade vi 30 platser och dubbelt så många sökande, säger Hanna Helsing.

Jobben som ungdomarna får är bland annat inom förskola. Det gäller sökande över 18 år. Dessutom finns flera sysslor med utemiljö och jobb i Ekerö Bostäders fastigheter och områden.

Sommarjobb på Mälaröarna

För att få kommunalt sommarjobb ska du vara född mellan 2003 och 2005, folkbokförd i kommunen och ha uppehållstillstånd.

Det finns två perioder om tre veckor där ungdomarna antingen jobbar vecka 25–27 eller 28–30.

Antalet jobb styrs av kommunens budget för 2021. I fjol hade kommunen cirka 90 feriejobb och 26 rookie start up-platser. Planen för 2021 var inledningsvis något färre platser, men kommunen sköt till mer pengar så att budgeten är samma som i fjol.

Jobbet är sex timmar om dagen. Årets löner är inte spikade och kan komma att justeras något från i fjol. Då såg timlönen ut så här:

Född 2002: 97 kronor

Född 2003: 85 kronor

Född 2004: 71 kronor

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Jobbkoll. Hanna Helsing är samordnare för kommunens sommarjobb för unga. Foto: Privat

M-toppen vill lämna Ekerö för riksdagen

Nyheter Redo att lämna över stafettpinnen Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade. Efter nästa val kommer han inte längre att stå till förfogande, ett beslut som han själv har fattat.onsdag 23/6 16:23

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Nyheter Reviderat förslag fick ja i kommunfullmäktige Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.onsdag 23/6 12:49

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Nyheter Då kan Ekeröbussarna öppna där fram Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för...tisdag 22/6 15:58