Årets upplaga av Stockholm Marathon blir det 45:e i raden. Det gamla rekordet på 22 229 deltagare är slaget – nu räknar arrangörerna med lapp på luckan redan innan helgen.

– Det blir det största maratonloppet någonsin i Norden, det ligger något särskilt i luften, säger David Fridell, verksamhetsansvarig på Marathongruppen.

Macau, Oman och Mongoliet

Vilka är de som deltar då? Den typiska maratonlöparen är 28 år och springer loppet för första gången.

Faktum är att över 14 000 löpare gör sin debut och genomsnittsåldern – 38 år – är den lägsta genom tiderna.

Den äldsta anmälda personen är 85 år.

Av de anmälda är 17 000 svenskar, men det kommer löpare från 112 andra nationer, främst från Finland (887 stycken), Storbritannien (766) och Tyskland (562).

Maran får även något mer oväntat besök från Oman, Macau, Grönland och av fyra mongoler.

David Fridell, verksamhetsansvarig på Marathongruppen.

David Fridell, verksamhetsansvarig på Marathongruppen.

Marathongruppen

Lämna väskan hemma

Väskförbud råder på Stadion under tävllingsdagen. Det innebär att det är förbjudet för alla utom personal, media och högst seedade löpare att ta med sig en väska in.

”Vanliga” löpare som vill ha med sig tillhörigheter kan få en påse i samband med nummerlappsutdelningen på Östermalms IP.

– Det är ett polisbeslut, vi tillåter inte vanliga väskor, säger David Fridell.

Apropå farbror blå: Polisen har fattat beslut om att tillåta drönarbevakning i hela Stockholms innerstad mellan klockan 09 och 20.

Så påverkas trafiken

Rutten är densamma som förra året. Banan går i genom Östermalm, Vasastan, Kungsholmen, Norrmalm, Djurgården, Gamla Stan och Södermalm och trafikpåverkan kommer att vara stor.

På Stockholm Marathons hemsida finns utförlig information, med bland annat tider för öppning och stängning av varje enskild gata – och en egen typ av reseplanerare med färdförslag.

Extra duschar i värmen: ”Räkna inte med rekordtid”

Som prognosen ser ut nu väntas det bli varmt på lördag och arrangörerna har förstärkt med extra sjukvårdspersonal, duschar och 17 vätskestationer.

– Vi har elva duschar, dubbelt så många som förra året, åtta egna ambulanser och hjärtstartare vid varje sjukvårdsstation, säger David Fridell.

Han vädjar även till löpare att själva ta ansvar för sitt välbefinnande:

– Ät, drick och sov bra innan. Ställ dig inte på startlinjen om du känner dig tveksam eller har en infektion.

Och att sänka ambitionen kan vara nödvändigt.

– Satsa kanske inte på personbästa. Maraton är mer än att bara springa sitt snabbaste.

Vem ska skjuta startskottet på Lidingövägen klockan 12 då? Jo, det blir diskuskungen Daniel Ståhl från Järfälla, som för övrigt tävlar med friidrottseliten på Bauhausgalan på Stadion dagen därpå.