Rekordlånga köer till vaccinet

Trycket har ökat enormt på vaccinationsmottagningarna i Vallentuna, Åkersberga och Norrtälje. Men det saknas personal. – Vi skulle kunna ha öppet dygnet runt om vi bara hade ordentlig bemanning, säger Gustav Soler på Prosalus, som driver mottagningarna.

  • Publicerad 08:00, 5 dec 2021

Drån andra veckan i november har vi haft ett tryck vi aldrig varit med om tidigare. Det har varit bortom all jämförelse.

Det årliga influensavaccinet, beslutet att 65-åringar och riskgrupper ska få en tredje dos covidvaccin och att FHM ändrade rekommendationen så att det räcker med fem månader mellan dos två och dos tre mot tidigare sex månader.

Bara det skulle bara det ha räckt som förklaring till den anstormning av besökare som mottagningarna i Roslagen haft sedan tre veckor.

– Från att ha haft folktomt ena dagen hade vi 400 personer i kö, säger Gustav Soler.

Som om inte det vore nog har samtidigt flera stora mottagningar i regionen lagt ner.

Dit hör Kistamässan, Älvsjömässan, Filadelfiakyrkan, Slakthuset och Fållan.

– Åkersberga, Vallentuna och Norrtälje blir nu hela basen för norra Stockholms vaccinationer. Det sätter en enorm press på oss, säger han.

Redan innan besökstrycket ökade var det svårt att få tag i personal som kan utföra vaccinationerna och göra i ordning sprutorna.

– De som kommer in är antingen pensionärer eller sådana som redan jobbat ett dagskift. Då är det jobbigt för dem att bli illa bemötta av folk som står i kö. De ställer redan upp mer än man kan förvänta sig, säger Gustav Soler.

Personalen har fått utstå påhopp och irritation från besökare som fått vänta på att få sin spruta.

– I Vallentuna har vi en liten gympasal, som är dimensionerad för en tiondel. De mest långväga kommer ända från Salem. Vi märker av ett tryck som är helt otroligt. Då kan jag tänka mig att man blir irriterad om man bor i Vallentuna, men det ska inte personalen behöva lida för.

Svårigheten att rekrytera sköterskor berättade vi om redan i juni.

– Det är ett generellt problem i Sverige att vi har en jättebrist på vårdpersonal. Den som finns har redan jobbat livet ur sig under covid. Och nu ska vi pressa dem lite till. Vi ger generösa villkor, men jag förstår också att många vill kunna äta middag med familjen.

I förra veckan la 1177.se upp ett meddelande om att besökstrycket är högt.

– Vi har bara kunnat ha öppet varannan dag i Vallentuna och Åkersberga, för vi får inte ihop personalen. Vi vill ju kunna ha öppet varje dag från morgon till kväll. Men vi har inte tillräckligt många legitimerade sköterskor.

Här kan du vaccinera dig

Norrtälje, Kapellet, Tullportsgatan 24
Nynäshamn, Husläkarmottagningen Telegrafen, Bryggargatan 10
Skärholmen, Bodholmsplan 2
Södertälje: Sydgatan 5
Upplands Väsby, Kanalvägen 10, Scandic Hotell Bredden
Vallentuna, Ormstaskolan, Blekingevägen 1
Åkersberga, i centrum, ovanför systembolaget

Källa: 1177.se