Att behöva åka slalom mellan vägskador på Sigtunas gator känner nog många bilister igen isig i. Bara under de tre första veckorna i februari månad har det kommit in fler felanmälningar om potthål till kommunen än under både januari och februari tillsammans i fjol. 32 hittills i februari i år jämför med åtta förra februari.

Michael Zingerman som är enhetschef för teknik- och gatudrift på Sigtuna kommun tror att det kan vara något slags rekord.

– Vi, precis som alla andra, har haft väldigt mycket potthål på vägarna i år och vi är ute lagar så mycket vi kan. Vädret har inte varit jättegynnsamt heller, säger han.

Potthål vid Rådhuset i Sigtuna kommun.

Potthål vid Rådhuset i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommun

Asfalten sprängs

Vinterns väder är boven i dramat och har gjort att många vägar farit illa. Potthål uppstår när det bildats sprickor i vägen och vatten tränger ner och sedan fryser till is. Då ”sprängs” asfalten sönder och hål bildas.

De senaste veckorna har kommunen arbetat för fullt med att laga de största hålen på de mest trafikerade vägarna – men mycket arbete kvarstår.

– Det ser bedrövligt ut på vissa ställen. Vi lagar mellan tio till 15 hål om dagen. Vissa hål är omkring 20 centimeter djupa. Kör en bil ner i ett sådant potthål förstörs både däck och fälgar. Vi åtgärdar skadorna på marken så fort vi hinner och prioriterar de stora hålen, säger Michael Zingerman.

När kommunen lagar potthål under vintermånaderna använder de kall asfalt. Den är inte lika hållbar och är i grunden en temporär lösning och kan behövas bytas ut.

– Det ska sägas att den många gånger håller ganska bra. När vi köper ett ton varm asfalt hinner en del av det ibland bli för kall för att läggas ut så vi kan inte använda allt.

Det låter inte så kostnadseffektivt, räcker pengarna i budgeten?

– Absolut, vi har en budget som täcker detta samt andra underhåll och planerade projekt i kommunen. Det är klart att det tär på en driftbudget men då är det kanske något annat man inte kan göra i år. Säkerhet går i första hand och lite skönhetssaker får väl stryka på foten om pengarna tar slut.

Michael Zingerman, enhetschef Teknik och gatudrift i Sigtuna kommun.

Michael Zingerman, enhetschef Teknik och gatudrift i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommun