BOSTADSÅRET 2020. Ett minst sagt annorlunda bostadsår. "2020 året då säljarna återfick övertaget, med eftertryck", menar Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm. Foto: Mitt i / Mostphotos

Rejält uppåt för priserna under bostadsåret 2020

När bostadsåret 2020 sammanfattas står det klart att priserna på bostadsrätter har ökat ordentligt på de flesta platser i länet. "Det är inte längre bara läge, läge, läge som gäller".

  • Publicerad 06:00, 14 jan 2021

2020 var på grund av pandemin ett minst sagt annorlunda år. Något som också fick effekter på bostadsmarknaden.

Under året blev det både rekordstora prisfall – följt av nya prisrekord. Och antalet sålda bostadsrätter sköt i höjden.

– Trots pandemin präglades 2020 av såväl prisökningar som stora försäljningsvolymer. Under året såldes 120 000 bostadsrätter vilket var över 8 000 fler än förra året, som då var rekord, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Vindsvåning såld – för 66 miljoner kronor

Annat än läge som intresserar

En väsentlig skillnad i Stockholm var att bostadens läge inte uteslutande är det som avgör slutpriset. Bostadsköpare har i betydligt större utsträckning än tidigare varit intresserade av trädgårdsmöjligheter, balkong, större boyta och möjlighet att ha ett hemmakontor.

– I Stockholm är det inte längre bara läge, läge, läge som gäller. Bostadsyta, extrarum och balkong eller uteplats har blivit nya USP:ar och sådant som bostadsköpare är beredda att betala extra för, och ibland till och med värderar högre. Detta har bidragit till breda kraftiga uppgångar, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm i ett pressmeddelande.

Coronaeffekten på bostadsmarknaden: Stora lägenheter ökar mest i pris

2020 var också året då säljarna, återigen, återfick övertaget på bostadsrättsmarknaden. Låga räntor, stark börs och förändrade preferenser har drivit på priserna.

– Att uppskovsräntan tagits bort kan också gynna priserna eftersom det sannolikt leder till att fler lägger in vinsten i den nya bostaden, säger Fredrik Kullman som anser att reavinsterna i Stockholm är avsevärt större än i övriga landet, vilket gör att effekterna blir störst här.

Prisförändringar kommuner 2020

Loading...

Loading...

Prisförändringar stadsdelar 2020

Loading...

Loading...

Källa: Svensk Mäklarstatistik / Bjurfors