Två dagar före julafton är vården under hård press. Flera smittsamma sjukdomar är i omlopp, vilket för med sig en stor belastning på akutsjukhus runt om i Stockholmsområdet.

Beskedet om att Danderyds sjukhus går upp i stabsläge kom på onsdagseftermiddagen och innebär att sjukhuset minskar den planerade vården. Samtidigt vidtas åtgärder för att säkra tillgång till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning.

– Vi har ett utmanande läge med framför allt covid-19, som drabbar både patienter och medarbetare. Vi kraftsamlar därför och höjer vår beredskap för att snabbt kunna prioritera åtgärder och fatta beslut, säger Danderyds sjukhus vd Christophe Pedroletti i ett pressmeddelande.

Tidigare har även S:t Görans sjukhus, Södertälje sjukhus, Södersjukhuset och Norrtälje sjukhus fattat beslut om stabsläge, rapporterar SVT Nyheter.

Uppmanas stanna hemma

Förutom covid-19 kantas dagarna före jul av spridning av RS-virus, influensa och vinterkräksjuka.

"Sjukfrånvaro bland våra medarbetare gör situationen än mer ansträngd", skriver Region Stockholm på sin hemsida. Där uttalar sig även chefläkare Johan Bratt, som uppmanar folk med förkylningssymptom att hålla sig hemma i jul.

– Om du är frisk kan du träffa släkt och vänner men om du har minsta förkylningssymptom så ska du stanna hemma. Se till att du vaccinerar dig med de erbjudanden som finns mot covid-19 och för riskgrupper och dem över 65 år även mot influensan så du minskar risken för att bli allvarligt sjuk, säger han i uttalandet.

Johan Bratt påminner också allmänheten om vikten av att tvätta händerna ofta. Dessutom uppmanar han den som är frisk och har möjlighet att ge blod.

– Över julhelgerna behövs ofta mer blod än vanligt på sjukhusen så om du kan bidra så gör gärna det.