För en månad sedan gick finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) ut och påpekade behovet av en tågförbindelse mellan Stockholm och Oslo. Samtidigt har också de borgerliga partierna kritiserat regeringen för att inte ta emot norrmännens utsträckta hand i frågan.

https://www.mitti.se/nyheter/m-topp-vill-ha-snabbtag-till-oslo/repucj!m2nnYjePP301QZtGacGjRg/

Samtal med norska regeringen

I helgen skrev infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) på Facebook att han definitivt inte står kvar på perrongen. Han har varit engagerad i frågan sedan 2018. I nya samtal med Knut Arild Hareide, Norges transportminister, har de båda regeringsföreträdarna diskuterat förbindelserna över gränserna.

"Nu är vi överens om att titta på möjliga vägar framåt för Stockholm-Oslo. Våra länder hör samman och vi ska också bygga oss samman!", skriver Tomas Eneroth.

Region Stockholm är med på tåget

Förslaget applåderas av Region Stockholm och Gustav Hemming (C), tillväxt- och samhällsplaneringsregionråd.

–  Det var de bästa nyheterna på länge i den här frågan. På ett år har både Norges och Sveriges regeringar gått från ointresse till att vilja samarbeta kring frågan. Nu hoppas vi att det leder till att projektet börjar röra på sig och vi får till en hållbar, snabb och pålitlig förbindelse mellan våra två huvudstäder, säger han.

Alla verkar ju vara ombord. Vad skulle kunna hindra att vi faktiskt bygger en stambana mellan städerna?

– Jag hoppas att Sverige och Norge gemensamt utreder detta och att det inte stannar vid lösa samtal. Om det visar sig att det är extremt dyrt eller att vi hamnar i en stor ekonomisk kris kan det bli svårare att genomföra, men det ser ljust ut nu.

Det tar ju ett tag att bygga också?

– Om vi gör det så fort som det går så borde det kunna vara klart i mitten av 30-talet. Men det är mycket som ska till. Jag skulle tro att vi behöver se över spåren i Mälardalen och Värmland exempelvis. Som vanligt sitter djävulen i detaljerna.