Regeringen har infört en tillfällig lag från den 20 november som förbjuder alkoholförsäljning efter klockan 22. Anledningen uppges vara att för många har struntat i att följa de nya skärpta råden.

Måste stänga tidigt

– Det innebär i praktiken att alla ställen med serveringstillstånd kommer behöva stänga klockan 22.30, säger socialminister Lena Hallengren, som var med vid presskonferensen när beskedet tillkännagavs.

Nathalie Slagestrand, en av delägare till Rågsveds krog, nåddes av beskedet när hon satt hemma och följde nyheterna. Krogen har öppet till klockan 01 varje dag, och är därmed en av de krogar i söderort som drabbas hårt.

Började gråta

– Jag satte mig i ett mörkt rum och började gråta när jag hörde det och kunde inte sova på hela natten. Det känns hemskt, det är de här timmarna vi har flest gäster. Fortsätter det såhär kommer vi att behöva säga upp personal och det krossar mitt hjärta, säger hon.

– Sedan i våras har vi följt restriktionerna och kunnat sprida ut folk i lokalen. Nu känns det som att vi inte får chansen att fortsätta kämpa. Vi har varit en viktig mötesplats för människor som behövt prata och suttit hemma ensamma. Julafton och nyår har vi alltid haft öppet för de som vill komma och känna samhörighet. För många är det en ljusglimt att få komma till oss, men nu tas den sociala biten plötsligt bort.

Vad tycker ni borde göras i stället för att minska smittspridningen?

– Alla är medvetna om pandemin och det ligger på varje individ att ta ansvar, och till exempel stanna hemma när man själv eller någon i familjen är sjuk, och följa de restriktioner som finns. Men att stänga ner samhället och verksamheter är inte en lösning, i alla fall inte om vi vill ha verksamheterna kvar när det här väl är över, säger Nathalie Slagestrand.

Blandade reaktioner

På krogarna runtom i Stockholm varierar reaktionerna.

– Det är både rätt och fel, säger Hase Celep, delägare till södermalmskrogen Blecktornskällaren.

Han menar att även de som följt tidigare restriktioner drabbas av att andra krogar inte gjort det.

– Många följer inte restriktionerna. Jag har varit runt och tittat. Nu drabbar den här nya regeln oss som klarat fyra inspektioner. Jag tycker att de som inte skött sig skulle pressas hårdare.

Rädd att få sparken

Många krogar har dragit ner på öppettiderna i samband med coronapandemin. På Järnvägsrestaurangen på Östra station missar man till exempel bara en halvtimmes försäljning i och med den tillfälliga lagen.

Värre drabbas krogar som fortfarande har öppet till tre.

– Jag har precis fått höra det här. Man är rädd att man får sparken nu. Jag fattar varför man gör det men jag är mest orolig för att bli av med jobbet, säger en servitris på en krog på Sveavägen som håller öppet till tre.