Riddarparken. Kommunen har tidigare gått ut och uppmanat folk att inte mata fåglar, eftersom maten som hamnar på marken även drar till sig råttor. Foto: Mostphotos/Jonas Palm

Råttorna i Jakobsberg engagerade

Artikeln om att bostadskvarteret Riddaren i Jakobsberg hemsöks av gnagare blev en av de mest lästa på Mitt i:s sajt förra veckan. Men råttjakten är ständigt pågående i Järfälla, säger parkförvaltaren.

  • Publicerad 17:06, 9 dec 2020

En katt- och råttalek, om man får vara lite vitsig

Enligt Järfälla kommun finns det bara ett sätt att få bukt med de långsvansade Järfällaborna: se över all form av sophantering och ställ ut fällor.

Dessutom måste samarbetet klaffa mellan kommunen och en rad fastighetsägare.

– Det är ständigt pågående. En katt- och råttalek, om man får vara lite vitsig, säger Dan Hellström, parkförvaltare vid kommunen.

Han berättar att nya råttfällor har gillrats i Riddarparken i höst. En plats som flera läsare pekat ut som särskilt utsatt.

Svåra att få väck

Dan Hellströms teori är att råttorna som synts häromkring har sina bon i parken, men rör sig över större ytor i jakt på mat.

– Det viktiga är hela tiden att vi identifierar var råttorna hittar sin föda och var de har sina boplatser, säger han.

Hur ser målsättningen för Riddarparken ut?

– Målsättningen är att det ska vara en trygg och trivsam plats. Där ingår både städning, arbetet med råttor och allt sådant.

Innefattar målet något datum för när råttorna ska väck?

– Jag tror inte man kan säga att råttorna ska väck, det är svårt. Men däremot att hålla nere antalet så att det inte upplevs otryggt.

Dan konstaterar att råttorna tenderar att flytta på sig. Ett exempel är Nibbleparken där sophanteringen setts över och fällor placerats ut.

– Där får vi inga felanmälningar nu, så det verkar ha ordnat till sig.

Larmet: Råttinvasion i nya kvarteret