Trend. Coronaspridningen följer en nedåtgående trend i landet, meddelar Britta Björkholm, avdelningschef FHM. Foto: Mostphotos/Lena Katarina Johansson (kollage)

Rapport: Färre smittade i Sigtuna

Coronarestriktionerna kan lättas i början på juni - om smittspridningen fortsätter att minska. Så här ser coronasiffrorna ut i Sigtuna, enligt FHM.

  • Publicerad 12:10, 14 maj 2021

Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelade under sin veckoliga presskonferens att de ser en fortsatt nedgång i antalet smittade per vecka i landet.

Det totala antalet smittade är dock fortsatt hög, påpekar de.

– Vi har en hög belastning på vården, och sammantaget gör det att vi behöver hålla i och hålla ut, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM.

Så många nya fall

I Sigtuna testades totalt 109 personer positivt för covid-19.

Det är något lägre än veckan innan vilket pekar på att antal smittade fortsätter att sjunka i kommunen.

Inte heller rapporterades något nytt dödsfall denna vecka heller.

Var fjärde vuxen har fått en dos

Då kan restriktioner lättas

Under onsdagen meddelade regeringen även att de förlänger coronarestriktionerna, maj månad ut. Om smittoläget är bättre i början på juni planeras vissa lättnader.

– Belastningen på vården är alldeles för hög. Slarvar vi, får vi betala för det senare, sa då statsminister Stefan Löfven.

30 procent vaccinerade

Ungefär tre miljoner svenskar har nu fått minst en dos, varav var tionde vuxen är fullvaccinerade, meddelar FHM.

I den senaste rapporten framgår 11 280 personer personer i Sigtuna har fått minst en dos. Det är strax över 30 procent av den vuxna befolkningen som har fått minst en dos.

– Nappa på vaccinationer när du blir erbjuden det, och stanna hemma när du är sjuk, säger Britta Björkholm på FHM.

Covid-19 i Sigtuna vecka 18

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 109

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 12/5): 103

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 30,1 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 7,73 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Polisen söker vittnen efter mordet

Nyheter Fortfarande ingen gripen: "Flera personer inblandade" En tonåring blev mördad vid Märsta båtklubb i början på mars. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet.måndag 14/6 12:24

Ny lägstasiffra i antalet smittade

Nyheter Sigtuna fortfarande en bit efter i vaccineringstakt Vaccineringstakten är fortsatt hög och smittspridningen låg i norrort, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Umgås i en så liten krets som möjligt" uppmanar Anders Tegnell.fredag 11/6 10:26

De prisas för forskning om historien

Nyheter Ragnar och Bo har grävt upp Sigtunas okända historia Varje år delar Sigtuna Hembygdsförening ut ett Kulturpris vid nationaldagsfirandet. Det gick i år till Ragnar Fornö och Bo Jansson som forskar i stadens historia.torsdag 10/6 15:40

Sjuksköterskestudent gav tio gånger för hög dos

Nyheter Anmäls. Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler misstaget. En patient på Danderyds sjukhus fick vårdas flera dagar extra efter att ha fått en för hög insulindos av en student. Nu lex Maria-anmäls händelsen.tisdag 8/6 11:30