– Klart ni ska sitta här och göra intervjun, säger Patrik Wallner, föreståndare för Nya Rågsveds Folkets hus och gammal vän med Mikael Westerlund vars film "Reträtt - punk, pension & reflektion" hade premiär på SVT nyligen.

I filmen är Rågsved, och dåvarande kulturföreningen Oasen som huserade i nuvarande Folkets hus lokaler, en fond. Mer handlar filmen om fyra individer, tillhörande punkgenerationen, som går i pension.

– Det är en drastisk omställning att gå i pension. Folk börjar bli sjuka, folk dör. Men det sker även positiva saker, man kanske får barnbarn till exempel, säger Mikael Westerlund och fortsätter:

– Det är dags att landa. I kontrast till för fyrtiofem år sedan, då man lyfte. Kanske skaffade flickvän och var ute och reste.

Under fyra år har Mikael Westerlund följt sina vänner Klarin Gullström, Sören Lindgren och Hasse Räs.

I en scen i början av filmen samlas Hasse Räs arbetskamrater för att tacka av honom efter 30 år på Posten.

– Det kändes väldigt tomt efteråt, som att jag inte var behövd längre, säger Hasse Räs.

I stället för att gå i pension på heltid tog han ett jobb på en restaurang två dagar i veckan. Där blev han kvar i ett halvår.

– Jag lagade mat och hjälpte till. Det spelade inte så stor roll vad jag fick i lön, det viktiga var att hamna i ett sammanhang. Sedan började jag sakta förlika mig med pensionen, säger Hasse Räs.

Mikael Westerlund, 69, har gjort flera dokumentärer tidigare, bland annat "Välkommen till Rågsved" och "Ekogruppen - Next Stop Sovjet". Till vänster: Hasse Räs, 69.

Mikael Westerlund, 69, har gjort flera dokumentärer tidigare, bland annat "Välkommen till Rågsved" och "Ekogruppen - Next Stop Sovjet". Till vänster: Hasse Räs, 69.

Angie Gray

Begravningar

Döden finns som ett genomgående tema i filmen. En hund begravs, en vän begravs.

– Det är många som har dött, och det är tråkigt och ledsamt. Men det är ju som det är när man är i den här åldern. Och en del dog unga. Det är bara att vänja sig tror jag, det går ju inte att göra så mycket åt det, säger Hasse Räs och Mikael Westerlund fyller i:

– Men du gör ju något åt det Hasse?

– Vadå? Jaha, jo, resor och motion.

Det fanns en stark vi-känsla i Rågsved på 1970-talet, minns de.

– Sammanhållningen här bottnade i en ideologisk grej – vi lärde oss att faktiskt värdesätta gemenskap och samarbete, säger Mikael Westerlund.

"Jag tycker att det smög sig på, Micke filmade men jag var inte beredd på att det faktiskt skulle bli en film" säger vännen Hasse Räs som är med i dokumentären.

"Jag tycker att det smög sig på, Micke filmade men jag var inte beredd på att det faktiskt skulle bli en film" säger vännen Hasse Räs som är med i dokumentären.

Angie Gray

Starkt sammansvetsade

Ett samarbete som ledde till bildandet av kulturföreningen Oasen. I Rågsved frodades punkbanden, bland annat Ebba Grön med Thåström i spetsen. Mikael Westerlund jobbade som ljustekniker åt bandet.

– Precis som det sägs i filmen: när man hörde deras låt på radion var den allmänna känslan i Rågsved: "det där är ju vi!". Så starkt sammansvetsade var vi, säger Mikael Westerlund.

Både han och Hasse Räs bor fortfarande i söderort, i Björkhagen respektive Hammarbyhöjden. När vi ses i Folkets hus är det dock första gången på 20 år som Hasse Räs är i Rågsved.

– Det är liksom ett avslutat kapitel, det har inte funnits någon direkt anledning för mig att åka hit.

Mikael Westerlund besöker oftare sin gamla hemvist.

– Jag åker hit ibland och går på konsert eller träffar gamla Rågsvedare, säger han.

Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!