P4 Country är Sverige första riktiga radioprogram helt vigt åt country på nästan tio år. Programledare är journalisten och mångsysslaren Mattias Hansson.

Redan på 70-talet grundaldes hans countryvurm när morbrodern skickade skivor från USA. Musikintresset breddades med åren men countryn har alltid funnits där.

– Det är det gamla talesättet att country är tre ackord och sanningen. I begreppet sanningen ligger att det mest mystiska är det vanliga livet. Som kärleken, sveken och vänskapen, säger han.

– En bra countrylåt innehåller lika mycket som en 330 sidors roman. Man lägger en ära i att berätta en historia.

I USA har genren sedan länge vuxit ur den lite solkiga cowboykostymen och är redo att explodera.

– Det är en av de musikstilar som består, för att den förmår förnya sig. Den tidigare ganska stofila inställningen till livet har utvecklats enormt de senaste åren. Vi tänker spegla det genom att spela rätt mycket nytt i programmet. Allt från neotraditionalister till Blanco Brown, som spelar något som kallas trailer trip och har tagit USA med storm, säger han.

Ständigt denna Dolly

Nya artister blandas med klassiska. Ett obligatoriskt inslag är En Dolly i timmen. Evigt unga Parton har spelat stor roll för genrens framväxt i Sverige, menar Mattias. Han pratar om fyra tydliga brytpunkter. Den första är 60-talets ”osynliga countryrevolution”, då mängder av översatta låtar sjöngs in av stora svenska artister.

– Ingen visste att de lyssnade till country! Hela svenska folket indoktrinerades, konstaterar Mattias glatt.

Hasse och Kicki får också vara med

I bräschen för nästa våg gick Kikki Danielsson, Mats Rådberg och Hasse Andersson på 70- och 80-talet. I den tredje, kring millenieskiftet, upptäckte många kvinnor Dolly.

– Hon är en av de starkaste kvinnorättskämparna och var tidigt sin egen lyckas smed, vilket stärkte framförallt kvinnor. Dessutom är hon en av populärmusikens vassaste pennor.

Den fjärde vågen är här nu. Avicii chockade sina fans första gången han spelade Wake Me Up. Snart har den två miljarder spelningar. Systrarna i First Aid Kit gör succé och i år syns ett riktigt countryband i Melodifestivalen, Tennessee Tears.

Boomen syns även på alla låtar som skickats in till P4 Country. Flera av dem tänker Mattias Hansson spela.

– Det finns mycket talang ute i stugorna, säger han.