Kön ringlar lång utanför Nobelprismuseum som precis ska öppna. Här hörs japanska, engelska, kinesiska och en rad andra språk. Och det stämmer väl överens med museichefen Erika Lanners analys av besökarna.

– Vi har absolut mest utländska besökare. Men nu börjar vi se att även stockholmarna hittar hit.

Under sommaren 2023 ökade museet sitt besöksantal rejält från året innan. Drygt 98 300 hittade till museet i Börshuset i Gamla stan under juni, juli och augusti i år. Förra året var den siffran knappt 56 700.

Det trots att flera turistgrupper som tidigare varit viktiga för museet, har minskat. Som de ryska, eller de som kommer från de värst pandemidrabbade länderna i Asien.

En av anledningarna till ökningen tror Erika Lanner är att museet förändrat sitt sätt att arbeta, med mer fokus på konst och vetenskap.

Våga vara järv

Hon vill också aktivt ändra stockholmarnas bild av Nobelpriset som något traditionstungt och lite elitistiskt, till det som priset enligt henne symboliserar utomlands; mod, innovation, kreativitet, nyfikenhet och att våga vara järv och omkullkasta gamla sanningar.

– Vi vill hitta nya sätt att skilda och gestalta hur intressant det faktiskt är med alla de arbeten som belönas och faktiskt förändrar allas våra liv. Och vi har börjat nå många nya människor på sistone på grund av det.

När dörrarna öppnas fylls museet snabbt av besökare från den långa kön utanför. Steph Ruth från Melbourne i Australien är en av dem.

– Jag har hört mycket gott om det här museet och ser fram emot att få se alla artefakter de har från pristagarna.

En freakshow

I museets basutställning finns saker som en gång tillhört Nobelpristagare men som de skänkt till museet. Sakerna kan tillsammans med texter och uppbygdda miljöer berätta historier om pristagarnas liv och deras forskning.

Museet har också alltid en tillfällig utställning. Just nu är det nyöppnade Fungi - svampar i konst och vetenskap.

– Det blir en resa in i svamparnas värld. En freakshow i ordets bästa bemärkelse, som en av forskarna vi jobbat med beskrev den. Ett riktigt äventyr helt enkelt, berättar Erika Lanner.