Utomhus i stället. Mötesplatserna för äldre har tillfälligt stängt. Istället erbjuds promenader. Foto: Albin Tingstedt

Promenader ersätter Botkyrkas mötesplatser

Botkyrkas mötesplatser för äldre har tvingats stänga tillfälligt på grund av den ökade smittspridningen av covid-19. Istället erbjuds promenader ett par gånger i veckan. Samordnaren Camilla Lindquist tycker att en snabb omställning är bra, men mer fysisk aktivitet hade varit att föredra.

  • Publicerad 08:14, 20 jan 2022

Beskedet gäller månaden ut.

– Många uttrycker sorg över att mötesplatserna är stängda, igen. De saknar möjligheten till träningsmaskiner och de träningspass vi annars har ett par dagar i veckan, och förstås att få träffa andra över en fika och få prata lite, säger Camilla Lindquist, samordnare för Botkyrkas mötesplatser.

Här får seniorerna både träna och umgås

Under tiden erbjuds promenader en gång i veckan per mötesplats och riktar sig till alla 60-plussare i Botkyrka: onsdagar klockan 11 i Tumba och fredagar klockan 11 i Vårsta.

– En promenad i veckan räcker inte som träning på långa vägar, även om det är bättre än ingenting. Men vi vuxna och äldre behöver få in fysisk aktivitet regelbundet ett par gånger i veckan, minimum 150 minuter av pulshöjande måttlig fysisk aktivitet i veckan, säger Camilla Lindquist.

Bra uppslutning

Promenaderna drog igång redan förra veckan och varar i ungefär en timme. Den som äger att par stavar uppmanas att ta med sig dem, annars finns det några par att låna. Promenaderna varvas med lätta styrkeövningar på vägen.

Och än så länge har uppslutningen varit bra, berättar Camilla Lindquist.

– Över förväntan! I dag var vi 11–12 stycken, och en hund, säger hon som precis avslutat en promenad i Vårsta.

Om mötesplatserna kan öppna i vanlig ordning så snart januari slagit över i februari är osäkert.

– Allt hänger troligen på hur smittspridningen utvecklar sig framöver. Vi ska vara rädda om varandra, och självklart hålla avstånd och allt det där som vi nog alla känner till vid det här laget, säger Camilla Lindquist.

Promenader för fysisk aktivitet och socialt umgänge

Promenaderna är gratis.

Samling sker vid respektive mötesplats klockan 11: Samaritvägen 2 i Tumba på onsdagar och Ringvägen 2 i på fredagar i Vårsta.

Ett antal stavar finns att låna, men ta gärna med egna om du har.

Visa merVisa mindre