Världsartisten Taylor Swift har sålt ut Friends Arena tre gånger om den 17, 18 och 19 maj. Nu väntas en anstormning av 150 000 ”swifties” i Stockholm.

Fyra av fem konsertbesökare kommer resa in till Stockholm och nästan varannan person, 44 procent, kommer att åka från ett annat land, enligt Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms handelskammare.

– Eftersom konserterna är de enda i Norden med Taylor Swift kommer många besökare från våra grannländer, men det kommer även en hel del från USA. Det kan bero på att man vill kombinera konserten med semester eller att biljettpriserna här är lägre än i USA, säger Carl Bergkvist.

Fullbokade hotell

Väl på plats i Stockholm väntas konsertbesökare spendera omkring 471 900 000 kronor, enligt beräkningar från Stockholms Handelskammare och Stockholm Live. Kalkylen baseras på enkätsvar från liknande evenemang och omfattar bland annat restaurangbesök, hotell, shopping och SL-biljetter.

Det är svårt att hitta boende i Stockholm under konserthelgen men om man väl gör det kan priserna vara ruskigt höga.

– Eftersom prissättningen variera för olika hotell, är det svårt att säga ett specifikt pris. I genomsnitt ligger de 7 procent över 2023 års priser i maj. Så långt kan vi se. Och då hade vi Beyonce på besök 10-11 maj förra året, säger Tomas Andersson på Visit Stockholm.

”Största på lång tid”

– Det här är det största evenemanget på lång tid och det kommer märkas för besöksnäringen. Konserterna blir en rejäl kapitalinjektion för många som kämpar på, säger Carl Bergkvist.

Handelskammaren har inte tillgång till data som kan visa konsertbesökarnas klimatavtryck, men Carl Bergkvists tror att de flesta som reser från utlandet kommer att flyga.

Jänkarna älskar Solna – besöken slår rekord

I helgen invaderade 27 0000 mellofans Friends Arena. Och turismen blomstrar i Solna. Nu hoppas staden på nytt rekord 2024 – med draghjälp från en viss norsk miljardär.

861 346, så många övernattningar på i Solna gjordes under 2023. Det är är ökning med drygt elva procent på ett år och fler än före pandemin.

Att turisterna hittat tillbaka till staden gläder förstås Solnas näringslivschef Evrim Erdal, som ser flera förklaringar.

– Vi har haft väldigt bra evenemang på Friends Arena, Beyoncé lockade besökare från hela Sverige och världen. Sen tror jag det hänger ihop med en svag svensk krona. Det blir lite billigare att turista i Sverige samtidigt som många blivit medvetna om resekostnader. Vi kan se en trend i att många väljer att bo i Solna vid stora evenemang i Stockholm. Det kan vara mer prisvärt och ligger nära city.

Miljardbusiness

Arenaevenemang i all ära, turisterna i Solna roar sig även lokalt. Mall of Scandinavia hade under 2023 femton miljoner besökare, vilket är i nivå med före pandemin.

– Jag tror just mixen av häftiga besöksmål, naturen och en småstadskänsla i Solna tilltalar.

Det är framförallt de utländska turisterna som strömmat till i Solna med en drygt 30-procentig ökning från 2022.

Amerikanarna toppar med över 50 000 gästnätter i kommunen, följt av Tyskland och Norge.

Melodifestivalens delfinal fyra äger rum på Friends 8-9 mars.

Melodifestivalens delfinal fyra äger rum på Friends 8-9 mars.

SVT Pressbild

Varför jänkarna älskar Solna? Enligt Evrim Erdal har resebyråerna över Atlanten ett större svenskt utbud idag jämfört med för några år sedan. Att Solna fått flera internationella hotellkedjor kan också få folk från USA att söka sig hit.

Hur mycket stålar staden drar in på sina gäster finns inga färska siffror på, men enligt en rapport från Stockholms handelskammare omsatte turismen i Solna 4,6 miljarder under 2018.

Evrim Erdal.

Evrim Erdal.

Solna stad

Evrim Erdal vill lyfta fram fler fördelar.

– När det går bra för hotellen och restaurangerna behövs mer arbetskraft och den samverkan vi har med näringslivet gör att många anställer Solnabor.

Slår turismen nytt rekord 2024?

– Friends har flera flera tunga namn även i år. Med Stordalen och hans mer utpräglade "upplevelsetänk" kan arenan gynnas med ännu fler evenemang.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen, som i sommar ger Friends arena namnet Strawberry arena, inger hopp om nytt besöksrekord i Solna.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen, som i sommar ger Friends arena namnet Strawberry arena, inger hopp om nytt besöksrekord i Solna.

Anna Z Ek

Med Stordalen och hans mer utpräglade "upplevelsetänk" kan arenan gynnas med ännu fler evenemang.

Topp 5 turistmål

Hagaparken

Ulriksdals slott

Mall of Scandinavia

Norra begravningsplatsen

Friends arena

Hagaparken rankas högst av besökarna på tjänsten Tripadvisor.

Hagaparken rankas högst av besökarna på tjänsten Tripadvisor.

Åsa Sommarström

Tripadvisor

Topp 5 flest gästnätter i Solna

USA 51 500

Tyskland 25 000

Norge 21 500

Finland 13 500

Storbritannien 13 000

Tillväxtverket

Lååååång kö när fansen väntade på Beyoncé i somras.

Lååååång kö när fansen väntade på Beyoncé i somras.

Johanna Wallén

Turistboom i Solna – besöken slår rekord

Återhämtning efter pandemin ✔️ USA-besökarna ökar mest ✔️ Populäraste besöksmålen ✔️ Stordalen-effekt?