Bland 11 nomineringar är det två som får dela på det första Adrianstipendiet någonsin – 17-åriga Julian Khalaf och Nattvandrarna Botkyrka.
För Julian Khalaf kom det som en överraskning – han visste inte ens om att han blivit nominerad. Så när de hörde av sig från kommunen för att berätta för honom om den glada nyheten blev han dubbelt förvånad.
– Men också glad! Det känns väldigt stort – att få vara en av de första som tar emot det, men det visar även att jag nått fram till samhället med mitt budskap, säger han.
Han håller föreläsningar om hur man kan förebygga att någon hamnar i gängkriminalitet, bland annat vilka varningssignaler man kan hålla utkik efter.
Alla kan lära varandra
Julian Khalaf började smida planer redan som 15-åring, och sedan dess har han gett ett 40-tal föreläsningar på temat. Drivkraften hittar han bland de oskyldiga som drabbas av skjutningarna – som Adriana.
– Det som gör mig mest irriterad är att man säger att personer befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Det är som att man normaliserar problemet och att vi som bor här ska behöva räkna med att en skjutning kan ske så fort vi går utanför dörren. Istället borde man skifta fokus till de som begår de här brotten, säger han.
Vilka bör höra dina föreläsningar?
– Alla är vi beroende av kunskap på det här området, och alla kan lära sig något: ung som vuxen. Unga kan påverka vuxna, vuxna kan påverka unga och alla kan vi påverka samhället.
Återkommer årligen
Men det är inte bara Julian som får ta emot stipendiet. Nattvandrarna Botkyrka med ordförande Gilbert Hällström i spetsen får också vara med och dela på stipendiesumman på 10 000 kronor.
– Ryktet går på byn, så det kom kanske inte som en överraskning, säger Gilbert Hällström.
Ändå är han mycket tacksam för att Nattvandrarna får den uppmärksamhet som de förtjänar, menar han. Men än står det inte klart vad pengarna ska gå till.
– Det ska ju gå till föreningen. Men vad vi ska göra exakt vet jag inte. Det är något som vi ska prata om i styrelsen. Kanske försöker vi ta oss till andra nattvandrare för att se hur de gör och utbyta erfarenheter, spekulerar Gilbert.
Stipendiet ska återkomma årligen. Juryn som tagit beslutet består av representanter från Botkyrka kommun, ungdomsfullmäktige, barnombudsmannen och Adrianas mamma Susanne.
ÅTERKOMMER ÅRLIGEN. Kommunen har inrättat ett stipendium till minne av 12-åriga Adriana, och nu har de första stipendiaterna fått ta emot sina stipendier.
Albin Tingstedt