– Snökanonerna har stått beredda sedan före jul. De har även varit igång, men bara korta perioder. Vi har 700–800 kubikmeter konstsnö i lager, men nu fortsätter vi och förhoppningsvis kan vi öppna en första etapp av konstsnöspåret till helgen, säger Magnus Adén.

Han jobbar för Bisslinge Förvaltning som från i år sköter driften av konstsnöspåret på egen hand.

Hittills har det alltså varit brist på minusgrader, men i slutet av förra veckan kom plötsligt natursnö så att konstsnöspåret kunde spåras med skoter.

– Ja, vi gjorde ett enklare skidspår eftersom det ändå hade ramlat ner lite snö, bara fyra centimeter men då vet vi att det kommer att komma folk hit och åka skidor. Och då är det bättre att vi försöker göra lite spår och skapa lite ordning, säger Magnus Adén.

Gratis på natursnö

Att åka på natursnön är helt gratis.

– Ja, vi har ett fantastiskt gäng som jobbar med natursnön, de jobbar ideellt.

Konstsnöspåret läggs i tre etapper. Den första hoppas Magnus Adén alltså på att ha färdig till helgen.

– Det är start- och målrakan på 450 meter, så det blir 900 meter fram och tillbaka. De andra etapperna gör vi så snart som möjligt, men konstsnön måste få vila minst tre dagar innan vi spårar. Annars blir den som sirap, ingen trevlig skidupplevelse alls.

Corona-åtgärder

I måndags förmiddag stod 25 bilar parkerade vid Bisslinge – utan att Magnus Adén och hans medarbetare hade gått ut med att de hade spårat. Han är lite orolig för att anstormningen ska bli för stor på lördag. Även om det är utomhus ska trängsel undvikas på grund av coronapandemin.

– Vi har förberett med skyltar om att hålla avstånd och med extra personal som ska hjälpa folk och se till att de inte står för nära varandra. Men vi får se, blir det för många så får vi helt enkelt säga åt några att de får vänta, säger Magnus Adén.