Sol och snö. Så här såg det ut i Bisslinge Konstsnöspår i måndags morse. Foto: Magnus Adén

Premiär i Bisslinge Konstsnöspår redan i måndags

Snön som föll i förra veckan räckte för att det skulle gå att spåra 2 kilometer i Bisslinge Konstsnöspår, och i måndags dök de första skidåkarna upp. Nu kommer dessutom kylan så att produktionen av konstsnö kan påbörjas på allvar.

  • Publicerad 15:55, 12 jan 2021

– Snökanonerna har stått beredda sedan före jul. De har även varit igång, men bara korta perioder. Vi har 700–800 kubikmeter konstsnö i lager, men nu fortsätter vi och förhoppningsvis kan vi öppna en första etapp av konstsnöspåret till helgen, säger Magnus Adén.

Kanonerna igång. Stämmer SMHI:s prognoser så blir det bra möjligheter att tillverka snö de närmaste dagarna. Foto: Magnus Adén

Han jobbar för Bisslinge Förvaltning som från i år sköter driften av konstsnöspåret på egen hand.

Hittills har det alltså varit brist på minusgrader, men i slutet av förra veckan kom plötsligt natursnö så att konstsnöspåret kunde spåras med skoter.

– Ja, vi gjorde ett enklare skidspår eftersom det ändå hade ramlat ner lite snö, bara fyra centimeter men då vet vi att det kommer att komma folk hit och åka skidor. Och då är det bättre att vi försöker göra lite spår och skapa lite ordning, säger Magnus Adén.

Gratis på natursnö

Att åka på natursnön är helt gratis.

– Ja, vi har ett fantastiskt gäng som jobbar med natursnön, de jobbar ideellt.

Konstsnöspåret läggs i tre etapper. Den första hoppas Magnus Adén alltså på att ha färdig till helgen.

Snötillverkning. Hittills har Bisslinge Konstsnöspår fått ihop uppemot 800 kubikmeter. Foto: Magnus Adén

– Det är start- och målrakan på 450 meter, så det blir 900 meter fram och tillbaka. De andra etapperna gör vi så snart som möjligt, men konstsnön måste få vila minst tre dagar innan vi spårar. Annars blir den som sirap, ingen trevlig skidupplevelse alls.

Corona-åtgärder

I måndags förmiddag stod 25 bilar parkerade vid Bisslinge – utan att Magnus Adén och hans medarbetare hade gått ut med att de hade spårat. Han är lite orolig för att anstormningen ska bli för stor på lördag. Även om det är utomhus ska trängsel undvikas på grund av coronapandemin.

– Vi har förberett med skyltar om att hålla avstånd och med extra personal som ska hjälpa folk och se till att de inte står för nära varandra. Men vi får se, blir det för många så får vi helt enkelt säga åt några att de får vänta, säger Magnus Adén.

Priser på Bisslinge Konstsnöspår

Att åka på natursnön är gratis, även när det är spårat.

När konstsnön är på plats kostar ett dagkort 125 kronor (gratis för barn upp till 16 år).

Säsongskort kostar 1 500 kronor. ”Men det finns ingen snögaranti. De som köper säsongskort vet hur vi kämpar och gör det för att de vill stötta oss”, säger Magnus Adén.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pendeltågen punktligare än någonsin 2020

Nyheter Inte enbart pandemin som ligger bakom Pendeltågen i Stockholm slog rekord i punktlighet i fjol. Över helåret kom 96 procent av tågen fram i tid.torsdag 28/1 10:20

Åtal: Unga män hotade att hugga av rånoffers fingrar med machete

Nyheter Ungdomsgäng misstänks för brutala rån vid pendelstationerna För drygt ett år sedan svepte en våg av råa personrån över Sollentuna. Offren var ensamma män, som ofta angreps i närheten av någon pendeltågsstation. Nu åtalas fyra unga män misstänkta för att ha...torsdag 28/1 5:40

Regionens beslut: Planerad vård fortsatt på paus

Nyheter Färre covidpatienter på sjukhusen – men läget ännu ansträngt Antalet patienter inlagda på länets sjukhus till följd av covid-19 har minskat något de senaste dagarna. Men situationen på sjukhusen är ändå så pass ansträngd att viss planerad vård fortsatt måste...onsdag 27/1 14:15