– Det här gör vi för att vi tror på affärsidén och ser ett stort servicebehov, säger Owe Mårtensson.

Tillsammans med ungdomskompisen Christer Samuelsson har han startat Österåkers första obemannade matbutik. Idén väcktes när grannens son undrade om inte Owe ville starta butik på sin tomt.

I Tuna finns ingen matbutik sedan Österskärs handel lades ner 2015 och Owe, som tidigare drev revisionsfirma, sitter på en synnerligen strategiskt placerad markbit nära Tunagårds station.

– Jag hade läst om obemannade butiker i Japan och USA, berättar han.

Owe visar hur det funkar. Hur man identifierar sig med en BankID-app och sedan handlar med självscanning och betalkort.

– Vi vill att kunderna ska känna att vi litar på dem och att de litar på oss, säger Owe, men tillägger att butiken även har extremt avancerade övervakningskameror.

Obemannade livsmedelsbutiker är på stark frammarsch, inte minst i Sverige. Det som brukar kallas världens första obemannade butik öppnade redan 2015 i Skåne, året innan matkedjan Amazon Go öppnade i USA. Sedan dess har flera butiker poppat upp här hemma, ofta i glesbygd där närbutiker och lanthandlar bommat igen.

Mötesplats på Tynningö

Så var det på Tynningö i Vaxholm. Här har öborna varit tvungna att åka båt eller färja till Vaxholm och Värmdö för att handla livsmedel. Men 17 juli öppnade Michael Werner och Lars Röckert en liten obemannad butik, som franchisetagare till matkedjan Lifvs.

– Egentligen är det bara ett test inför större butik, säger Michael Werner och menar att butiken redan haft positiv sidoeffekt – som ny mötesplats.

Vilka varor går bäst?

– Sånt som tar slut, naturligtvis och sånt man behöver när man får oväntat besök. På sommaren var det mycket glass, läsk och snabbmat. Nu är det mer färskvaror.

Han berättar att den äldste kunden som handlar är 89 år. En del kunder är sådana som tidigare behövt hjälp av släkt och bekanta med inköp när det varit långt till närmaste butik.

Owe Mårtensson och Christer Samuelssons kommer att driva sin butik i Tuna som franchisetagare till kedjan Auto-Mat. Premiär blev det i lördags, 4 september. Öppettiderna blir 05-23, varje dag.

Hur ska ni hålla ordning i butiken?

– Jag och Owe kommer att vara här en hel del och se till så att det fungerar som vi tänkt. säger Christer.