Under den gångna mandatperioden har Sundbyberg styrts av en minoritetskoalition bestående av S, C och L. Kommunens största parti S fick 26,1 procent av rösterna i förra valet. Oppositionspartiet M blev näst störst med 23,9 procent.

När 30 av 31 valdistrikt i Sundbyberg var räknade hade Socialdemokraterna fått 31 procent av rösterna i kommunvalet 2022.

För Moderaterna ser det tråkigare ut. När alla distrikt förutom ett var räknade hade partiet 21,6 procent av rösterna, ett tapp med 2,3 procentenheter jämfört med förra valet.

Det parti som tappade mest i valet 2018 var Miljöpartiet, som med sina 6 procent förlorade nära hälften av sina väljare. Detta efter en turbulent tid med interna stridigheter och massavhopp från partiet.

Miljöpartiet ser ut att tappa röster även detta val för med ett distrikt kvar att räkna hade man 4,8 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna ökar något upp till 9,9 procent detta val – att jämföra 9,4 procent 2018. Även V ökar med drygt två procentenheter upp till 13,3 procent.

Stängde dörr till SD

Före valet har samtliga partier öppnat för att samarbeta vitt över partigränserna. Någon storkoalition bestående av både Socialdemokraterna och Moderaterna har däremot varit utesluten, både S och M har sagt nej till en sådan lösning.

Inte heller ser Sverigedemokraterna ut att få ingå i något styre. Det enda parti som inte har stängt dörren till en sådan lösning är M, som ändock förhåller sig skeptiskt till att styra med SD. Liberalerna och Kristdemokraterna har även sagt nej till att gå samman med Vänsterpartiet.

https://www.mitti.se/nyheter/de-har-partierna-vill-styra-ihop-i-sundbyberg/repvhx!rSUifTDwgWjOduiWtpnzeQ/

Sundbybergs senaste fyra år har präglats av ambitiösa byggprojekt, så som utvecklingen av den nya stadskärnan, Stora Ursvik och planerna på att exploatera Örvallen. Inför valet har också ämnet trygghet avhandlats flitigt, inte minst efter M:s och SD:s utspel om att kamerabevaka respektive riva bron mellan Ursvik och Rinkeby.