Prästen har trakasserat kvinnan bland annat med ”konstiga mejl och sms” och använt henne ”som bollplank för sjuka idéer”, har kvinnan förklarat för domkapitlet.

Kvinnan har övervägt att polisanmäla prästen för ofredande men har inte gjort detta. Däremot har hon polisanmält att prästen ska ha tecknat ett mobilabonnemang som hon inte bett om, och som hon nu krävs på pengar för.

I början av januari i år gjorde kvinnan även en anmälan till domkapitlet. Hon menar att prästen har trakasserat henne och även brutit mot tystnadsplikten – och att prästen därför inte längre bör få vara präst.

Skadat anseende

I ett yttrande till domkapitlet medger prästen ett gränslöst beteende som inte är ”värdigt prästämbetet”.

Nu har domkapitlet fattat sitt beslut. Man slår fast att prästen genom ”sitt gränslösa beteende har brustit i omdöme och i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha”. Dock har det inte kommit fram tillräckliga uppgifter som skulle tyda på att prästen har brutit mot sin tystnadsplikt, anser domkapitlet.

Vid bestämmande av påföljd beaktade domkapitlet att prästen ”numera torde ha kommit till insikt” om det olämpliga i sitt handlande och finner därför att prästen inte ska avkragas.

Däremot beslutade domkapitlet om prövotid för fortsatt behörighet att utöva prästyrket. Prövotiden ska pågå i tre år och biskopen kommer att följa prästen under den tiden.