Kragen kvar. Prästen från Sollentuna fick dock prövotid på tre år, det beslutade domkapitlet nyligen. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Präst från Sollentuna får prövotid för "gränslöst beteende"

En präst från Sollentuna sätts på en treårig prövotid av domkapitlet för gränslöst beteende mot en kvinna som en tid fått bostad och annan hjälp av prästen. Kvinnan har känt sig trakasserad då prästen har fortsatt kontakterna mot hennes vilja.

  • Publicerad 06:50, 30 jun 2022

Prästen har trakasserat kvinnan bland annat med ”konstiga mejl och sms” och använt henne ”som bollplank för sjuka idéer”, har kvinnan förklarat för domkapitlet.

Kvinnan har övervägt att polisanmäla prästen för ofredande men har inte gjort detta. Däremot har hon polisanmält att prästen ska ha tecknat ett mobilabonnemang som hon inte bett om, och som hon nu krävs på pengar för.

I början av januari i år gjorde kvinnan även en anmälan till domkapitlet. Hon menar att prästen har trakasserat henne och även brutit mot tystnadsplikten – och att prästen därför inte längre bör få vara präst.

Skadat anseende

I ett yttrande till domkapitlet medger prästen ett gränslöst beteende som inte är ”värdigt prästämbetet”.

Nu har domkapitlet fattat sitt beslut. Man slår fast att prästen genom ”sitt gränslösa beteende har brustit i omdöme och i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha”. Dock har det inte kommit fram tillräckliga uppgifter som skulle tyda på att prästen har brutit mot sin tystnadsplikt, anser domkapitlet.

Vid bestämmande av påföljd beaktade domkapitlet att prästen ”numera torde ha kommit till insikt” om det olämpliga i sitt handlande och finner därför att prästen inte ska avkragas.

Däremot beslutade domkapitlet om prövotid för fortsatt behörighet att utöva prästyrket. Prövotiden ska pågå i tre år och biskopen kommer att följa prästen under den tiden.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hon tar fajten mot kommunen – igen

Nyheter Nekades korttidsboende. Har överklagat 91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.tisdag 9/8 7:00

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48