Tomten är ett av alla smeknamn Möller har förärats med under åren. Foto: Simon Lundh

Postens egen tomte har burit ut paket i över 20 år

Kristoffer Möller har jobbat på Posten i 43 år. Han har varit med om flera omorganisationer från starten på Postverket till dagens Postnord. Sedan över 20 år tillbaka är han en del av Tyresöbornas vardag.

  • Publicerad 14:44, 6 jul 2022

Jag älskar mitt jobb, annars skulle jag inte vara kvar.

Du kanske känner igen honom när han kommer med sina paket i sitt vita skägg och blåa dräkt. Nu har ju inte tomten en blå dräkt och dyker bara upp en gång om året. Något som inte stämmer in på Postnords egen tomte. Kristoffer Möller kallas faktiskt det ibland. Kärt barn har många namn brukar man säga. Möller, Skägget eller "Totte" som hans familj säger.

Kristoffer Möller svänger ut med bilen för dagens rutt. Foto: Simon Lundh

Fullastad på turen

Han är påväg ut på den första rundan för dagen. 35 paket ska delas ut, men det växer snabbt till 42 inom några minuter på hans handdator.

– Det kan vara stressigt, är alltid saker som händer och hinder man stöter på, säger Kristoffer Möller när han svänger in på en gata för att dela ut nästa paket.

Det är inte första gången han kör den rundan. I Tyresö har han kört de senaste 22 åren och sammanlagt är han nu uppe i 43 år totalt. Något som gjort att han har växt fram till en inofficiell ambassadör för Postnord.

– Jag älskar mitt jobb annars skulle jag inte vara kvar. Jag trivs med att träffa folk, inte bara lämna paketen. Det är mer än det.

En leende Möller efter lämnat paket. Foto: Simon Lundh

Intresse för fåglar

Att Kristoffer är en glad och positiv människa går inte att ta miste på. Det tar inte lång stund för honom att brista ut i skratt eller skina upp i ett leende under vår utdelningsrutt. Något som uppskattas av kunderna. I en tråd på sociala medier fick han glada tillrop från kunder runt om i Tyresö med över 190 kommentarer och 840 gilla markeringar.

– Jag lägger ner min själ i det här jobbet. Jag blev överväldigad och det fuktades i ögonen när jag såg kommentarerna.

Livet på vägen ger tid att upptäcka saker som inte alltid går att göra om man är klistrad framför en skärm hela dagen. Bredvid honom ligger en tygpåse med en kikare i.

– Jag har alltid med mig en kikare, fågelskådning är en hobby för mig.

Kristoffer "Tomten" Möller med sin postsäck. Foto: Simon Lundh

Kackerlackor i paketen

Ett av de sista paketen för den här rutten ska delas ut. Möller stannar till vid ett hus. Ringer på och ler när kunden öppnar dörren. Det är inte första gången han delar ut paket här, och efter några artiga fraser och skratt får han med sig en kopp kaffe för resten av resan.

Innan han går påminner kunden honom om ett par bildäck. Exakt vad han menar kommer inte Kristoffer ihåg, men det tar honom in på andra paket han levererat genom åren.

– Jag levererade ett paket med levande kackerlackor en gång. Jag fick gå in i kundens hus och se resten av alla djur hon hade. Det var speciellt.

Vi svänger in med bilen på parkeringen till Postnord terminal. Det har blivit dags för Kristoffer Möller att fortsätta sin utdelning utan reportern. Det är fler paket som ska hinnas delas ut under dagen. Mannen med skägget ska fortsätta att lysa upp Tyresöbornas vardag.

– Det är mer än ett jobb, det är ett liv man lever, avslutar en leende Kristoffer Möller.

Kristoffer Möller med sin kopp kaffe. Foto: Simon Lundh

Kristoffer Möller

Ålder: 60 år, fyllde den 22 maj.

Yrke: Chaufför på Posnord.

Civilstånd: Särbo.

Favoritfågel: "Har många, men havsörnen är läcker."

Oväntad info: Har Nelson Mandelas autograf.

Visa merVisa mindre