I början av året släppte Göteborgs stads visselblåsarfunktion en rapport om oegentligheter inom det kommunala bostadsbolaget Poseidon.

I den riktas kritik på flera punkter mot Lena Molund Tunborn, vd för bolaget sedan 2018.

I går kom beslutet att Lena Molund Tunborn måste lämna bolaget med omedelbar verkan.

–  Nyligen mottog styrelsen en visselblåsarrapport vars fynd är allvarligt skadliga för det förtroendet. Därför har styrelsen idag beslutat att göra en förändring i bolagsledningen, säger Salam Kaskas (S), ordförande i Bostads AB Poseidon i en kommentar.

Tystnadskultur och jäv

I rapporten pekas Lena Molund Tunborn bland annat ut som ansvarig för en utpräglad tystnadskultur och en jävig rekryteringsprocess.

Det senare handlade om att en nära chef tillsatte en närstående till en hög tjänst med en kraftig löneökning.

Enligt rapporten ska hon också ha köpt in tjänster för uppåt 3,5 miljoner kronor utan att följa lagar och regler för offentlig upphandling.

Lena Molund Tunborn menar själv att hon inte har agerat för varken sin egen eller annans vinning:

”Med tungt hjärta lämnar jag Poseidon. Under min tid som vd har bolaget genomgått ett stort förändringsarbete som tidvis har krävt tuffa beslut. Jag vill poängtera att inga av de beslut jag har fattat syftat till att ge någon, vare sig mig själv, andra medarbetare eller externa leverantörer fördelar”, uppger hon till P4 Göteborg.

Fallskärm på 2,1 miljoner

Lena Molund Tunborn lämnar Poseidon med en fallskärm på 2,1 miljoner kronor. Enligt avtal har hon rätt till sex månaders uppsägningstid, och därefter 12 månaders avgångsvederlag, med en månadslön på 118 350 kronor. Det motsvarar en kostnad på 2,9 miljoner för det kommunala bolaget.

Terje Johansson är utsedd av styrelsen till tillförordnad vd.