Ett litet gäng treåringar sitter på madrasser på golvet uppe på Gustavsbergsteaterns scen. De följer minsta rörelse som sker framför dem, håller andan och lyssnar. Varje gång personen på scenen trillar brister alla ut i skratt.

– Hur är det egentligen att bli till och växa i mammas mage? Hör man något? Ser man något? frågar skådespelaren Stina Johansson sin lilla publik och lämnar frågan obesvarad.

Hon är ena halvan av Värmdös nya teatergrupp, Porslinsteatern, som hon driver ihop med sambon och kollegan Christoffer Wallin. Båda har jobbat med teater i många år och med sig i kärntruppen har de ytterligare tre–fem personer som är skådespelare, manusförfattare, regissörer och producenter.

– I den här gruppen har vi all kunskap som krävs för att göra bra teater, säger Christoffer Wallin, konstnärlig ledare.

Vill fylla Gustavsbergsteatern

Just nu spelar de den egenskrivna musikteaterföreställning ”Ett nytt liv” på Gustavsbergsteatern för Värmdös förskolor. Planen är att bygga upp en permanent teater med bas i Gustavsberg. Där ska erbjudas såväl teater på beställning till bland annat förskolor och skolor, som större offentliga föreställningar, en till två per år.

– Samtidigt kan vi bidra med mer liv till Gustavsbergsteatern, på kvällar och helger. Vi hoppas på ett stort intresse bland Värmdöborna och att vi kan fylla bänkraderna, det är vår vision, säger Christoffer.

Det var efter ett besök i Gustavsberg förra sommaren som Stina Johansson och Christoffer Wallin bestämde sig för att flytta ut.

– När vi promenerade runt i hamnen och det var en massa trevliga saker på gång överallt sa vår treåriga dotter ”pappa, här vill jag bo”. Nu älskar vi Värmdö, säger de.

Så, förra året gick flyttlasset från södra Stockholm. Ganska direkt började de kolla runt och prata med folk och det visade sig att många saknade bra teater i Värmdö.

– I dag åker många in till Stockholm för att gå på teater. Om vi kan ta delar av Stockholms scenkonst ut hit är vi glada. Vi har ett stort kontaktnät och möjligheten, så vi tror att det är möjligt, säger Christoffer.

– Det finns så många duktiga formgivare och konstnärer här ute och vi vill gärna vara en del av allt det och bidra med bra scenkonst, säger Stina.   

Ny sommarteater

Namnet, Porslinsteatern, ska föra tankarna till Gustavsbergs historia och övriga verksamheter som rör porslinstillverkningen.

Närmast väntar en helt nyskriven sommarteater som de fått lov att sätta upp i Gustavsbergs hamn i sommar. Platsen blir lilla parken mellan Gula byggningen och Tornhuset.

– Vi bygger upp en utescen med stor läktare och vi kan avslöja att det blir en eller två kända ansikten som har koppling till Värmdö, säger Christoffer och skrattar.

Vilka det handlar om är än så länge hemligt men arbetet pågår med att sätta ihop en proffsig ensemble.

– Vi kommer att visa elva föreställningar under två veckor så det blir ganska intensivt. Men kul! Vi ser jättemycket fram emot det här, säger Christoffer.