När Mitt i för en tid sedan publicerade resultat från den Nationella patientenkäten var Djursholmsdoktorn, Lill-jans husläkarmottagning, Sjöstadsdoktorn och Djurö vårdcentral topp tio.

Där ansåg över 90 procent av patienterna att de fått bra vård.

Mitt i har undersökt vilka vårdcentraler som får höga betyg och jämfört med vilka som skriver ut mest antibiotika. Det visar sig finnas ett samband.

De vårdcentraler och husläkarmottagningar som får höga betyg är mer frikostiga med antibiotikarecept än vid övriga mottagningar i sin kommun eller stadsdel.

I topp med 350 recept

Allra mest antibiotika i hela regionen skrevs det ut vid Riddarens vårdcentral Tyresö: 350 recept per 1 000 listade patienter. Djursholmsdoktorn skrev ut 320 recept per 1 000  patienter.

Här skrivs flest antibiotikarecept ut

Antal recept (avrundad siffra) per 1000 listade patienter 2019.

Källa: Strama Stockholm

Enligt Astrid Lundevall, enhetschef vid Strama Stockholm, som arbetar samverkande mot antibiotikaresistens, kan det finnas ett tryck från patienter som absolut vill ha antibiotika, då de tror att det är vad som krävs för att bli frisk.

– Men överlag har vi intrycket att man efterfrågar antibiotika i allt mindre utsträckning, säger hon.

Drop in snedvrider siffrorna

Petter Dahl, VD för Riddarens vårdcentraler, säger att statistiken är missvisande.

– Vi öppnade i Tyresö för ett år sedan, i ett vårdtungt område där det fanns ett uppdämt vårdbehov hos kroniker och multisjuka patienter som strömmade till oss. Och de behöver ofta antibiotika, säger han.

Dessutom har vårdcentralen öppet 365 dagar om året med drop in. Då kommer många patienter som inte är listade där och som behöver antibiotika mot infektioner, vilket snedvrider statistiken, förklarar han.

Riddarens vårdcentral i Tyresö Strand. Foto: Pekka Pääkkö

Riddarens vårdcentral i Tyresö Strand. Foto: Pekka Pääkkö

Pekka Pääkkö

Inte nöjda

Samtidigt är missnöjet störst vid de vårdcentraler som är mest restriktiva med antibiotika.

Capio vårdcentral Rågsved, Tensta vårdcentral och Capio vårdcentral Södermalm hade alla under 55 procent positiva svar i patientenkäten. Där skrevs bara 80-90 recept ut per 1 000 listade patienter.

Här skrivs minst antal antibiotikarecept ut

Antal recept (avrundad siffra) per 1000 listade patienter 2019.

Källa: Strama Stockholm

Hur kommer det sig att det skiljer sig så mycket?

– Vi vet inte riktigt. Det vi vet är att chefer som är engagerade i antibiotikafrågan och som satsar på fortbildning för all personal gör att förskrivningen minskar. Och att det vid nyöppnade mottagningar skrivs ut mer, säger Astrid Lundevall.

En viktig faktor är också hur åldersstrukturen på den listade befolkningen ser ut. Till exempel får äldre personer mer antibiotika, förklarar hon.

Minskar varje år

Antibiotika skrivs också ut vid sjukhus och specialistkliniker och Region Stockholm ligger ganska högt när det gäller den totala användningen av antibiotika jämfört med övriga Sverige.

Förra året hämtades 295 recept ut per 1 000 invånare. Rikssnittet ligger på 286. Målet är att komma ner i 250 recept.

Varför är det så viktigt att inte använda mer antibiotika än nödvändigt?

– För att bakterier inte ska bli resistenta. För då har vi inget botemedel mot infektioner. Lunginflammation kan få dödlig utgång utan antibiotika, operationer kan inte utföras, inte heller cancerbehandlingar, säger Astrid Lundevall.

Slår ut goda bakterier

Vanliga sjukdomar som halsfluss, nedre urinvägsinfektion och luftrörskatarr kan kroppen oftast klara att läka ut själv.

Att ta antibiotika i onödan kan få negativa effekter. Alla bakterier vi har i kroppen, på huden, i svalget, i tarmen och underlivet, kallas för vår mikrobiota.

När den utsätts för antibiotika kan resistenta, motståndskraftiga, bakterier få fäste. Bakteriebalansen i tarmen förstörs också och man får sämre motståndskraft mot infektioner.