Att ha bil i Gamla stan är inte helt enkelt. På ön finns 197 platser för 3000-talet invånare att dela på.

– Det är bökigt att ha bil här. Det kräver väldigt mycket planering och tid. Egentligen är det samma problem som i resten av stan, fast tuffare, säger Denny Andersson som bor i Gamla Stan.

På Skeppsbron finns ett gäng eftertraktade platser, en av få ställen som tillåter lite längre tids parkering. Där har staden valt att i sommar anlägga en pop up-park. Det gör att 22 platser ryker.

– Vi ser inte poängen med placeringen, det är det som folk provoceras av. Det är som att staden siktar in sig på bilisterna, pressar bort dem. Det har inte föregåtts av någon dialog, eller eftertanke.

Ett alternativ hade varit att lägga parken utanför slottet, ett stenkast bort, menar Denny Andersson, där konserter annars brukar hållas.

– De flesta här är för ett grönare Stockholm och färre bilar i Gamla stan. Men vill man att det ska vara en levande stadsdel måste folk kunna bo, arbeta och driva företag här. Då behövs bilar.

Mest optimal plats

Att parken inte lagts utanför slottet beror bland annat på att det där finns nivåskillnader, samt att det är avstigningsyta för sjöfartstrafiken.

– Ytan vi har tagit i anspråk för testet är utvald i samarbete med Stockholms hamnar. Det är viktigt att sjötrafiken fungerar i staden, säger Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret.

– Gamla stan är en väldigt speciell del av staden med begränsade ytor som kan användas till parkering och denna lösning var den mest optimala vi kunde hitta under omständigheterna.

Staden har för perioden vikt 22 parkeringsplatser i P-hus Gallerian, möjliga att hyra för personer skrivna i Gamla stan för 1100 kronor i månaden.

En rimlig lösning, tycker Denny Andersson, när Mitt i ringer upp honom. Även om han undrar varför de inte fått den informationen från staden tidigare.

– Och det låter lite konstigt att ha en park som sjötrafikanter inte kan gå igenom.

Parken är på plats från 15 juni till 15 augusti.