Närliggande skolor, 45 föreningar och boende i området. Enskede IP används dagligen av cirka 3 000 besökare, enligt en uppskattning av idrottsförvaltningen. Nu går Centerpartiet till val på delar av idrottsplatsens vara eller icke-vara.

– Den här platsen måste bevaras som idrottsplats. Den är under hot nu. Socialdemokraterna vill stycka upp och förstöra Enskede IP, säger idrottsborgarråd Karin Ernlund (C).

Enligt henne har Socialdemokraterna planer på att bebygga en av de två sjumannaplanerna samt idrottsplatsens parkering. Men det är ett politiskt valutspel och ett falskt påstående, menar Socialdemokraterna.

– Det stämmer inte, säger Mirja Räihä (S), ledamot i idrottsnämnden.

Hon förklarar vidare att Socialdemokraterna inte har några ambitioner att stycka upp IP:n.

– Nu är det valrörelse, och hitte på-grejer som gäller. Jag är en sådan politiker som tar ställning till ärenden när de kommer. Nu finns det inget ärende, och vi har inga sådana planer för Enskede IP, säger Mirja Räihä.

Planarbete finns

Sedan 2015, då Socialdemokraterna var i majoritet, finns det ett pågående planarbete kring hur Enskede IP kan utvecklas. Familjebostäder AB har även fått en markanvisning.

Detta planarbete bekräftar att det finns ett förslag på att bygga 275 hyresrätter, varav 100 studentlägenheter vid Enskede IP – på bekostnad av sjumannaplanen.

– Vi är helt för att göra Enskedevägen till en stadsgata. Men vi går också till val med att bevara och rädda Enskede IP och inte bygga bort sjuspelsplanen, säger Karin Ernlund.

Mirja Räihä är medveten om att det finns ett planarbete sedan förra mandatperioden, men att det är något som partiet varken rört eller diskuterat sedan 2015.

Vill bygga en inomhushall

Hon berättar att Socialdemokraterna inte har planer på att bygga bort delar av idrottsplatsen, utan stärka den med en inomhushall.

– Det enda vi vill är att ha en friidrottshall och det kan vi tänka oss gå vidare med om vi vinner valet, säger Mirja Räihä.

Det förvånar Karin Ernlund.

– Det var verkligen en nyhet för mig. För när Socialdemokraterna styrde 2015 och 2018 la de fram planer på att bebygga sjuspelsplanen. Men i sådana fall välkomnar vi att Socialdemokraterna har bytt inriktning.

Varför har Centerpartiet inte avvecklat ärendet nu när ni suttit vid makten under denna mandatperiod?

– Vi har inte fattat några beslut i det här ärendet under den här mandatperioden. Under de här åren har vi följt hur staden har jobbat vidare med ärendet och vi har kunnat konstatera att resultatet av det här inte skulle bli bra.

Varför tar ni upp det nu först veckor före valet?

– Vi tar upp det nu för att vi vill göra det till en valfråga.