Förra gången ett nytt styre skulle bestämmas var Botkyrka den första kommunen som kunde presentera ett styre – nu tog det betydligt längre tid.

Mitten är överens

Efter nästan en månad sedan det första preliminära valresultatet trillade in står det nu klart att den tidigare Mittenmajoriteten – bestående av S, C, L, MP och KD – är överens om att fortsätta styra under fyra år till. Dock i form av ett minoritetsstyre då de saknar ett mandat för att ha majoritet i kommunfullmäktige.

– Styrkan med ett mittensamarbete är att vi kan förhandla åt båda håll. De enda vi socialdemokrater stänger ute är Sverigedemokraterna och Nyans, säger Ebba Östlin (S), som fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Ett liknande ställningstagande har även Centerpartiet.

– Vi hoppas ju kunna komma överens med våra motparter, om man får kallar dem för det. Framför allt nu när vi går in i några bekymmersamma år ekonomiskt. Vi tänker däremot inte arbeta med Sverigedemokraterna eller Nyans, säger gruppledaren Dag Ahlse (C).

Liknande prioritet

Den politiska riktningen som Mittenstyret – som det nu ska kallas – kommer att ta blir i mångt och mycket samma som de senaste fyra åren.

– Det handlar om att unga ska klara skolan och en värdig omsorg för de äldre. Men också trygghet för Botkyrkaborna. Och att kunna ha ett långt liv i Botkyrka. Man ska kunna ta sina första stapplande steg in i förskolan lika väl som man kan tas om hand på rätt sätt i äldreomsorgen, säger Ebba Östlin.

Hon får medhåll av Liberalernas gruppledare, Ing-Marie Viklund. Speciellt när det gäller skolan.

– Efter fyra år känner vi varandra väl och vi har haft goda diskussioner. Det vi slår vakt om är att vi behöver satsa på skolan – det är vår hjärtefråga. Vi tror ju att om barnen lyckas kommer vi också lyckas långsiktigt med samhället, säger hon.

Men alla är inte lika positiva.

”Inte helt oväntad”

Under hösten har Vänsterpartiets gruppledare, Mats Einarsson, uttryckt en försiktig optimism inför att få ta plats i styret igen.

– Den här utgången var inte helt oväntad. Vi visste att KD var tveksamma till att sitta i samma styre som oss. Vi var däremot beredda att ta ansvar i ett nytt styre och beklagar att det inte blev så, säger han.

Rockad i nämnderna.

I och med att styret nu är klart sker också ett par rockader inom de politiska nämnderna.

Liberalerna går in och tar ordförandeskapet i socialnämnden, Centerpartiet tar över ordförandetposten i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och Miljöpartiet får en ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

– Det känns utmanande att Miljöpartiet får förtroendet för miljö- och hälsoskyddsnämnden. Men det känns också viktigt att kunna lyfta våra profilfrågor inom miljö och klimat. Men sen är det ju så att när man sitter med i ett styre har man också ansvar för helheten, säger Niklas Gladh, gruppledare för Miljöpartiet.

I övriga nämnder förblir ordförandeskapet detsamma som förra mandatperioden.

I teknik- och fastighetsnämnden har Kristdemokraternas gruppledare Stefan Dayne suttit som ordförande de senaste fyra åren. Nu blir det alltså fyra år till.

– För oss är det viktigt att rusta upp våra kommunala lokaler. Genom att effektivisera våra lokaler sparar vi pengar som vi istället kan lägga på kärnverksamhet, som skolan, äldreomsorg och ökad trygghet, säger han.